Aan zware krachttraining willen de meeste vrouwelijke duursporters niet beginnen. Maar als je in de overgang bent of de overgang al gehad hebt, dan is een HITT training of een zware krachttraining voor jou het beste.

Vrouwelijke duursporters en gewichten

Bij zware krachttraining denk je natuurlijk meteen aan gewichtheffers. Maar ook duursporters kunnen hier echt voordeel uithalen. Bij een training met zware gewichten en weinig herhalingen worden de spiervezels uitgedaagd om, in beide richtingen, maximale contractie te leveren. Dat gebeurt dus bij het inkorten en het verlengen van de spier. Dit is belangrijk voor vrouwen omdat je de absolute kracht wil behouden als je ouder wordt. Datzelfde geldt natuurlijk voor mannen, maar omdat bij vrouwen in de overgang de hormoonhuishouding verandert, gaat de spiermassa nog harder achteruit.

Je hebt die spieren nodig

Dus wil jij lekker blijven fietsen en die heuvel opkomen zonder E-bike? Of wil jij nog steeds die halve marathon kunnen rennen op een fijn tempo? Dan zal je aan krachttraining moeten doen en dan met de zware gewichten aan de gang moeten. Zo kan je bijvoorbeeld met je lichaamsgewicht gaan squatten. Als jongere duursporter is dit alleen nodig als je in een revalidatietraject zit. Of als je de ambitie hebt om meer aan gewichtheffen te doen. Maar wil je je blijven focussen op de duursport, dan heb je genoeg aan het trainen op krachtuithoudingsvermogen.

Triathlon Game Changer

Wil je hier meer over leren? Doe dan mee met de Triathlon Game Changer. Daar vind je diverse video’s over krachttraining, maar ook andere trainingen. Verder krijg je trainingsschema’s voor de diverse fasen in de cyclus en is er een schema voor duursporters in de overgang met de bijpassende krachttraining. Dankzij zo’n schema zal je jouw hormonen de juiste kant sturen, gaat de bodycompositie in vet- en spierverhouding kloppen en kan je het maximale uit je trainingen halen. We starten al op 4 juli, dus schrijf je snel in!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta