Velen van ons vinden langzame trainingen of trainen in lage zones een ware hel. Het is saai en stom. En daarmee is het voor je gevoel een verspilling van je kostbare tijd. Maar is dat wel echt zo?

Langzame trainingen maken je sneller

Natuurlijk denk je bij snelheid aan tempo duurtrainingen en intervallen, maar ook rustige duurlopen, hersteltrainingen op de fiets of lekker ontspannen en traag glijden in het water heb je juist nodig om uiteindelijk sneller kunnen te worden. Hierbij pas ik de 80-20 regel toe. Tachtig procent zijn langzame trainingen in zone één of twee en twintig procent van de trainingen zijn gericht op snelheid, zoals de tempo duurtrainingen en intervaltrainingen.

Dat laatste percentage is zo laag omdat deze trainingen een langer herstel vereisen. Soms heb je daar wel vier tot vijf dagen voor nodig. Dat betekent dus dat je lang niet alle trainingen in duurzone drie, vier of vijf kan doen. Doe je dat wel, dan krijg je dat later terug. Je wordt dan niet sneller, je herstelt niet meer, je raakt overbelast en kan zelfs blessures oplopen.

Het voordeel van de trage kilometers

Maar wat doen die trage kilometers nog meer voor jou? Ze verbeteren het uithoudingsvermogen en het aerobe energiesysteem. Ook kan je met deze langzame trainingen het volume uitbreiden. Daarnaast verbeter je de basis. En zodra de basis is verbeterd, zal alles boven de basis ook beter worden. Dan ben je beter in staat om die ene intervaltraining zeer effectief uit te voeren en zo het maximale uit de training te halen.

De verspilling van tijd zit hem dus niet in de langzame trainingen, maar juist in alles wat in de oranje of rode zone zit. In het begin is het natuurlijk heerlijk om even lekker te zweten en los te gaan, maar op de lange termijn ga je hier geen vooruitgang meer mee boeken. Zorg er daarom voor dat jij niet in de val trapt door altijd maar vooraan te willen zwemmen, fietsen en rennen, maar kies voor variatie in de trainingen. Dan voorkom je blessures, overbelasting of een “burn-out” en word je een betere en sterkere triathlete!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.
josta