Inmiddels weten we allemaal dat herstel net zo belangrijk is als een training zelf. Maar wist je ook dat er meer manieren van herstellen zijn? En hoe je het beste kan herstellen?

Manieren van herstel

Je kan in principe actief of passief herstellen. Met actief herstel kan je bijvoorbeeld denken aan een half uurtje rustig uitfietsen na een intensieve duurloop. Je blijft in beweging, maar met een lage hartslag en op lage intensiteit.

Bij passief herstel doe je letterlijk niets. Je gaat lekker slapen of met de benen omhoog op de bank zitten. Andere manieren van herstel zijn bijvoorbeeld een massage nemen of in een heel koud bad gaan zitten.

Wat werkt het beste?

Dr Thimo Wiewelhove heeft onderzoek naar de manieren van herstel gedaan. Voorafgaand aan een training heeft hij bij alle atleten de spronghoogte, spiervermoeidheid en het herstel gemeten. Daarna volgde een hardlooptraining. Direct na de training én 24 uur later controleerde hij deze variabelen opnieuw. Ook werden de vermoeidheid en de bloedwaarden gemeten. De groep atleten werd opgedeeld in de verschillende manieren, namelijk actief, passief, koud water of massage. Maar wat werkte het beste?

Dankzij een goed herstel kan je overbelasting voorkomen. Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan de Trispiration Talks Podcast over Overbelasting.

Het resultaat

Fysiek gezien vond hij geen verschil, maar op psychologisch gebied was er wel degelijk een andere uitslag te zien. De atleten in de groep van de massage en het koude bad voelden zich het meest fris en herstelt. De groep met het actieve herstel voelden ze zich prima, maar waren er nog niet helemaal. De passieve groep voelden ze zich zelfs het minst fit.

Hoewel er wetenschappelijk gezien geen verschil is ontdekt tussen de manieren van herstellen, lijkt het erop dat de groepen met het koude water en de massage zich het beste voelden. En dat zou dus de beste strategie kunnen zijn voor herstel. De vraag wat de beste manier is kan ik dus nog niet beantwoorden, maar ik blijf zoeken. En nu spring ik eerst even onder die koude douche.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta