De triathlon is niet te vergelijken met een andere sport. Men ziet het vaak als een soort drie-in-één, maar als triatleet beoefen je geen drie sporten. Nee, triathlon is een sport die uit drie onderdelen bestaat. En toevallig worden deze onderdelen ook als losse sport gezien. Het klinkt misschien een beetje verwarrend, maar als je dit in het achterhoofd houdt, begrijp je beter welk materiaal er nodig is voor een triathlon.

Materiaal voor het zwemmen

Voor het zwemonderdeel van een triathlon heb je een wetsuit nodig waar je mee in openwater kan trainen, omdat veel wedstrijden in het openwater plaatsvinden. Daarnaast is fel gekleurd materiaal belangrijk. Een fel gekleurde badmuts en zwemboei zorgen ervoor dat boten en anderen op het water je goed kunnen zien. Maar ook jij wil alles goed kunnen bekijken. Kies daarom voor een goede zwembril, want daar zal je veel plezier van hebben.

Zwemmen in het openwater is niet zonder risico. Lees hier meer over veiligheid tijdens het zwemmen.

Een fiets en wat nog meer?

Voor het fietsonderdeel heb je een fiets nodig uiteraard. Je hoeft niet perse een tijdritfiets te hebben, want een simpele racefiets, een snelle hybride fiets, een MTB met smallere banden of een gravelbike kan allemaal. Bij sommige triathlons worden zelfs stadsfietsen toegelaten. Wel wordt er vooraf altijd gecontroleerd om de remmen goed werken. Onze veiligheid is tenslotte het belangrijkste. Daarom is ook een helm verplicht. Ander materiaal heb je als beginner niet nodig. Wil je verder gaan in de triathlon? Dan zou ik zeker klikpedalen en fietsschoenen aanschaffen. Dat is fijn voor je voeten en je kan er bovendien makkelijker snel mee fietsen.

Klaar? Rennen maar!

Voor het looponderdeel heb je goede schoenen nodig. Ook kan je, heel fancy, van die snelle elastische veters aanschaffen, zodat je niet meer hoeft te strikken en snel de wisselzone uit kan. Verder kan je natuurlijk mooie hardloopbroeken en -singlets kopen, maar dat materiaal is niet essentieel. Ga je voor een langere afstand en wil je een gelletje of andere sportvoeding meenemen? Dan kan een hardloopriem ook erg handig zijn.

Materiaal speciaal voor de triathlon

Natuurlijk is er ook kleding en ander materiaal wat speciaal voor de triathlon ontworpen is. Zo heb je bijvoorbeeld een triathlonpak, waar je in kan zwemmen, fietsen en hardlopen. Het voordeel hiervan is dat het sneldrogend is en goed om het lichaam blijft zitten. Daarnaast heb je tanktops, strakke loopbroekjes en een tri-shorts van hetzelfde materiaal, waar ook nog een kleine zeem voor het fietsen in zit. Deze kleding past makkelijk onder een wetsuit en kan je dragen tijdens het fietsen en hardlopen. Omdat je tijdens het fietsen het startnummer op de rug moet hebben en bij het lopen het nummer op de borst te zien moet zijn, is een startnummerband ook handig. Dan kan je in een beweging het nummer van de rug naar de borst brengen.

Wil je meer informatie over het materiaal tijdens een triathlon of heb je andere vragen? Neem dan contact met mij op of meld je hier aan voor de Triathlon Game Changer. Dan leer je alles wat jij als vrouw nodig hebt om mee te kunnen doen aan een triathlon.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta