Vandaag staat er drie keer 200 meter benen met plankje op de planning, maar je kijkt er niet echt naar uit. Dat betekent helemaal vollopen, verzuring voelen en zware benen na afloop. Je vraagt je waarschijnlijk af wat het nut van deze training is en of je hier inderdaad sneller van gaat zwemmen tijdens een triathlon. Ik kan je helemaal gelijk geven! Je hoeft niet eindeloos je beenslag te trainen als je grote afstanden in het openwater wil zwemmen. En nog even voor de administratie, alles in triathlon wordt door zwemmers als een grote afstand gezien.

Geen beenslag, maar wat wel?

In de afgelopen tijd heb ik met de vrouwen van mijn driedaagse zwemcursus en de Start2Tri cursus verschillende oefeningen gedaan, zodat zij de snelheid tijdens het zwemmen kunnen verbeteren. En daar heb jij ook wat aan!

Het belangrijkste is de balans, want zonder balans krijg je geen snelheid. Voor een betere balans moet je ervoor zorgen dat je horizontaal in het water ligt. Hoe? Zodra jouw hoofd recht in het water ligt, dan volgt de rest van het lichaam. Dus kijk recht naar de bodem, zodat de bovenkant van je hoofd recht naar voren wijst. Ook tijdens de ademhalingsslag. Als je dat voor elkaar hebt, lift je vanzelf je heupen en benen en lig je horizontaal.

Daarnaast wil je zo gestroomlijnd mogelijk door het water glijden, alsof je een vis bent. Niet duwen en trekken of je met een hevige beenslag door het water worstelen. Je wil de watermoleculen van elkaar scheiden en daar doorheen glijden. Als je dit principe snapt en voelt, zal je geen bubbels en wit water meer zien, waardoor jij de snelheid behoudt.

Als laatste is de voortstuwing belangrijk. Dit bereik je door de core aan te spannen, heup- en schouderrotatie in te zetten en de romp te verlengen. Als ik bijvoorbeeld wil inhalen, dan haal ik hier mijn snelheid uit.

Focus op de core

Dankzij de power vanuit de core in combinatie met de balans, de rotatie en de verlenging, zal je zien dat de snelheid omhoog gaat. En dat heeft niets met de beenslag te maken. Het voordeel daarvan is dat je minder moe het water uitkomt en dat je meer energie en snelheid overhoudt voor het fietsen en lopen.

Dus vanaf nu vergeet je de training voor de beenslag en ga je je focussen op de training van de romp. Dan voel jij je straks als een vis in het water en zal je ontspannen door het water glijden.

Wil jij ook sneller worden in het water? En wil je meer leren over jouw zwemtechniek? Doe dan mee met de Triathlon Game Changer. Dan leer je hoe meer snelheid krijgt, zonder energie te verliezen. Ook vind je video’s over verschillende soorten trainingen, waaronder speciale trainingen voor de verschillende fasen in jouw cyclus. We starten op 2 augustus, dus schrijf je snel in!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.
josta