Vooraf wil je het dagelijks leven niet laten leiden door een trainingsschema, maar helaas gebeurt dit nog best vaak. We worden zo fanatiek dat alles en iedereen moet wijken en het trainingsschema het belangrijkste wordt.  Want wat de coach opschrijft is heilig toch?!

Waarom ook alweer?

Laten we eerst even teruggaan naar het begin. Waarom ben je begonnen met een trainingsschema? Waarschijnlijk omdat je een stok achter de deur wilde, meer richting in de opbouw wilde of omdat je wil voorkomen dat je teveel of te weinig ging doen. Misschien heb je een keer per maand de begeleiding van een coach erbij genomen om af en toe te kunnen sparren. Maar niet te vaak, want dat dat is te duur.

De eerste maand gaat lekker. Je kan alle sociale activiteiten en werk om het trainingsschema bouwen. Je partner is ook nog blij, want hij ziet een vrolijke vrouw. Maar dan vraagt het werk wat meer, wordt het steeds drukker en zijn er steeds meer opdrachten die af moeten. Die ene vriendin zit diep in de put en vraagt om je hulp. Natuurlijk help je haar! De trainingen doe je nog steeds naast, want je bent het doel niet vergeten. Zelfs die zes trainingen die op het schema staan, red je. Je slaapt wel een uurtje minder om die extra intervaltraining te doen.

Drie maanden later heb je nog steeds alle trainingen gedaan en voel je je de beste leerling van de klas. Maar wel eentje met pijn in de knie, of heel moe en niet wetende waar je nu weer je energie vandaan moet halen. Je hebt je toch netjes aan het trainingsschema gehouden? Je deed alles toch goed?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

Een trainingsschema is een leidraad

Je deed alles goed inderdaad, maar zag iets over het hoofd. Een trainingsschema is een leidraad en richtlijn. Als er zes trainingen staan, dan zijn vier trainingen echt nuttig. Twee zijn een soort bonus waar je mee zou kunnen spelen. Als je een coach hebt waar je wekelijks of dagelijks mee in contact staat, dan kan zij uitleggen welke trainingen echt belangrijk zijn en met welke je kan schuiven. Sommige trainingen zijn goed voor het herstel, maar als je al een hele dag op pad bent geweest, dan is het soms beter om vroeg te gaan slapen.

Dus wees geen slaaf van je trainingsschema. Een standaard trainingsschema kan een goed beeld geven over de opbouw, maar het houdt geen rekening met jouw leven, jouw herstel, jouw reactie op een training, jouw belastbaarheid of jouw gevoel. Wees soms lief voor jezelf en push jezelf wanneer het kan, maar overdrijf niet. Als er een intensieve training op het programma staat, terwijl je al doodop bent, is een training op lage intensiteit vaak beter.

Een perfect trainingsschema is er één die continue in beweging is en bijna elke week wordt aangepast. Hierin is 80% groen gekleurd en de overige 20% is aangepast, anders is gedaan of gewoon overgeslagen. We zijn namelijk amateurs en geen profs. Ook zijn we mensen en geen robots. Heb je vragen over jouw trainingsschema of ben je op zoek naar een goed trainingsschema? Neem dan hier contact met mij op en ik help je verder!

josta