Meedoen aan een sportevenement is altijd leuk. Maar hoe tof is het om een wedstrijd in het buitenland te doen? Zie jij jezelf al fietsen in de indrukwekkende bergen van Italië, zwemmen in een helderblauw meer in Oostenrijk of rennen door een sfeervolle stad in Spanje? Dan zijn de volgende stappen duidelijk: plannen en boeken! Graag geven wij je vijf tips voor jouw deelname aan een sportevenement in het buitenland, zodat jij goed voorbereid aan de start staat op jouw droombestemming.

Boek je hotel op tijd

Natuurlijk is het fijn als je vanuit je hotel snel bij het startpunt van jouw wedstrijd kunt zijn. Als je ruim van te voren boekt, heb je de meeste keuze en de beste prijzen. Handige sites als Booking.com geven je allerlei filtermogelijkheden qua locatie en comfort, zodat jij het juiste hotel eenvoudig vindt.

Weet waar je heen moet

Niets is zo vervelend als niet weten waar je naar toe moet. Check minimaal een dag van te voren waar de startlocatie is en waar je je spullen af kunt geven. En net als bij een wedstrijd in Nederland plan je je vertrektijd ruim, zodat je ook als er iets misgaat op tijd aan de start staat.

Inspiratie nodig? Josta deed mee aan de Halve Marathon des Sables. Hier lees je haar ervaringen.

Bereid je voor op ander weer

Je hebt weken, misschien wel maanden thuis getraind voor jouw wedstrijd in het buitenland en nu sta je er dan. Wees voorbereid op een ander klimaat dan in Nederland en zorg dat je je lichaam klaar is voor misschien wel heel andere omstandigheden. Vorig jaar liep ik de halve marathon op Curaçao en was ik eigenlijk totaal niet voorbereid op de warmte en vooral de hoge luchtvochtigheid. Ik heb mezelf vervloekt tijdens de run en me voorgenomen om dit ooit een keer over te doen, maar dan met een betere voorbereiding.

Check de lokale formaliteiten

Elk land is anders en heeft zijn eigen gewoontes en formaliteiten. Op sommige bestemmingen mag je niet met muziek lopen en op andere bestemmingen mag je alleen meedoen als je een medische verklaring van de dokter kunt overhandigen. Bestudeer de website van het evenement grondig zodat jij zonder problemen van start kunt gaan.

Neem de tijd om te acclimatiseren

Heb je weleens een jetlag gehad? Geloof me, daar zit je niet op te wachten vlak voor de start van jouw wedstrijd in het buitenland. Reis je naar een bestemming in een andere tijdzone, zorg er dan voor dat je minimaal een paar dagen hebt om je lijf te laten wennen aan het nieuwe klokje.

Met alleen deze tips red je het niet, want het belangrijkste is een goed wedstrijdplan en natuurlijk voldoende trainingsuren. Weet je nog niet zo goed hoe je dit moet aanpakken? Meld je dan aan voor het Trispiration Team 2020. Dit team bestaat uit enthousiaste sportvrouwen en wordt gecoacht door Josta van Trispiration. Dan ga je zeker goed voorbereid naar jouw wedstrijd toe.

Nog een extra tip van mij persoonlijk, misschien een beetje paranoia. Wanneer ik met vliegtuig reis,  stop ik altijd mijn hardloopschoenen in mijn handbagage. Mocht het misgaan met je bagage is alles ter plaatse te koop, maar je eigen ingelopen hardloopschoenen zijn onmisbaar!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.