Tijdens een triathlon zie je vaak een hoop verschillende fietsen voorbij komen. Sommige rijden op een racefiets en anderen kiezen voor een tijdritfiets. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? En waar kan je het beste voor kiezen?

Racefiets versus tijdritfiets

Het grootste verschil zit vooral in de manier waarop de fietsen reageren op de weg. Daarnaast zit er ook nog een verschil in de snelheid van reageren van beide fietsen. Een tijdritfiets of triathlonfiets wil vooral rechtdoor en is perfect om lekker te cruisen. Op deze fiets voelen bochten, klimmetjes en snelle acties een stuk langzamer dan op een racefiets. Als je gewend bent om op een tijdritfiets te fietsen, zal je dit verschil minder merken. Dat komt vooral omdat je precies weet wat je kan verwachten van deze fiets.

Een ander groot verschil is jouw positie op de fiets. Op een tijdritfiets zit het zwaartepunt meer naar voren en ook de zadelpen is meer rechtop dan bij een racefiets. Hierdoor zit je wat dichter op het stuur en kan je, door bijvoorbeeld te gaan liggen in het ligstuur, een aerodynamische houding aannemen. Dat gaat een stuk minder gemakkelijk op een racefiets.

Ook is de plaats van de remmen en de versnellingen verschillend. Bij de meeste tijdritfietsen zitten de handels om te schakelen bij de aerobars. De remmen bevinden zich meestal aan de zijkant van het stuur. Dat betekent dat je jouw handen niet hoeft te verplaatsen om te remmen of te schakelen. En dat moet bij een racefiets wel.

Wat kan ik het beste kiezen?

Natuurlijk zijn beide type fietsen prima en kan je ze goed gebruiken tijdens een triathlon. De vraag is daarom vooral: Wat wil je met de fiets gaan doen? Ben je een triathlete die vooral in Nederland aan wedstrijden meedoet? Of rijd jij vooral op vlak terrein? Dan word je waarschijnlijk heel blij van een tijdritfiets. Ga je liever de bergen in of fiets je graag op een afwisselend parcours? Dan is een racefiets een goede keuze.

Maar welke van de twee je ook kiest, het is belangrijk dat je veel met de fiets zal oefenen en trainen. Speel met je fiets, zodat je de fiets beter leert kennen en dat je samen een eenheid vormt. Ook is het belangrijk om de fiets goed te laten afstellen door mensen die er verstand van hebben. Zo gaat je fiets veel langer mee en kan je bovendien blessures voorkomen. En dan weet je zeker dat je plezier zal hebben voor honderd!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta