Angst is een slechte raadgever en stuurt aan op dingen die je liever niet doet. Daarom wil ik je in dit verhaal meenemen in wat angst met je kan doen. Niet om het op te lossen maar wel om het te leren begrijpen. Iedereen heeft in meer of mindere mate te maken gehad met angst. De eerste keer in het openwater zwemmen kan spannend zijn en voor sommigen zelfs echte bangheid opwekken. Dat het water zo donker is en dat er van alles kan zwemmen helpt daar niet aan mee.

De emotie angst

Waarom kennen we angst als emotie? Dat antwoord is simpel. Het behoedt ons voor gevaarlijke situaties. Zonder schrik zouden we ons zomaar voor een auto kunnen gooien als we willen oversteken. Dankzij de angst om overreden te worden, gaan we toch eerst even kijken voor we de weg op gaan. Ook het remmen voor een bocht op de racefiets wordt ons ingegeven door deze emotie. Allemaal heel nuttig lijkt me, want de wereld zou een stuk gevaarlijker zijn als we het niet hadden. Daarom is deze vorm van “angst” goed.

Vluchten, vechten of verstarren

Maar soms slaat het door en wat gebeurt er dan? Dan neemt ons zogenaamde reptielenbrein het over. Zonder verder na te denken, maakt dit brein een keuze tussen vluchten, vechten of verstarren. Dit is een automatische reactie en het is ontzettend moeilijk om op dat moment de situatie te veranderen. Het brein zit tenslotte in de overlevingsmodus. Je kan het bijvoorbeeld meemaken aan de rand van een mooi meer. Je staat op het punt om te gaan zwemmen, maar het brein beslist om rechtsomkeert te maken en vooral niet het water in te gaan. De angst heeft gewonnen.

Veiligheid gaat altijd voor in het openwater. Hier lees je hoe je veilig op pad gaat!

Liefde of angst

Als je van jezelf weet dat je dit spannend vindt, beslis dan of je voor angst of voor liefde kiest, als je richting dat water loopt. De liefde is de keuze voor jezelf, voor jouw sportieve doel wat je voor ogen hebt en wat jou blij maakt. Zolang je dat in je hoofd houdt, kan je de angst waarschijnlijk beter aan. Omdat je dit al, uit vrije wil in jouw gedachte hebt gehad, kan het brein het omzetten en zal de angst geen podium krijgen.

In deze, en andere situaties, kan je jezelf blijven afvragen wie jij laat spreken. Luister jij naar jezelf of laat jij je leiden door wat anderen vinden? Doe jij waar je blij van wordt? Dan kan jij iedere angst overwinnen en de wereld aan. Dat betekent natuurlijk niet dat je dit helemaal alleen moet doen. Voel je je niet prettig in het water? Zorg voor voldoende veiligheid en ga nooit alleen op pad. Vraag een vriend of vriendin mee of sluit je aan bij het Trispiration Team. Dan helpen wij jou om de angst te overwinnen en nog meer te gaan houden van onze mooie sport.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.