In de eerste weken na de zwangerschap denk je waarschijnlijk nog helemaal niet aan sporten. Flesjes, luiers en dutjes, je bent er maar druk mee. Toch zal het na een paar weken weer gaan kriebelen bij de meeste fanatieke sportliefhebbers.  Je hebt wel weer zin om een beetje te gaan bewegen, om lekker te gaan sporten en misschien zelfs weer te gaan trainen voor een wedstrijd. Maar is dat wel slim?

Nog even geduld!

De zwangerschap en de bevalling is een flinke aanslag op het lichaam. Zelfs als je je na een paar dagen alweer fit voelt, betekent dat niet dat je meteen weer vrolijk aan op de fiets kan stappen of je hardloopschoenen weer aan kan doen.

Als je de bekkenbodem namelijk te snel belast, heb je op latere leeftijd meer kans op vervelende klachten zoals incontinentie. De bekkenbodemspieren hebben gemiddeld drie tot vier maanden nodig voordat je ze weer helemaal kan belasten. Betekent dat dat je de eerste paar maanden helemaal niets mag doen? Gelukkig niet! Als je een bevalling zonder complicaties hebt gehad, kan je de eerste week na de zwangerschap alweer heel rustig beginnen met simpele buikspieroefeningen op bed. Als dat goed gaat, dan kan je steeds wat zwaardere oefeningen gaan doen.

Hoe fit was je voor de zwangerschap?

Maar laten we eerlijk zijn, als triatlete haal je waarschijnlijk niet genoeg voldoening uit het doen van een aantal buikspieroefeningen en wil je het liefste meteen weer gaan rennen, zwemmen en fietsen. Dan heb ik goed nieuws! Na ongeveer zes weken kan je alweer zonder problemen het water in. Ook met fietsen kan je starten zodra je geen bloedverlies meer hebt. Het hardlopen is helaas een ander verhaal.

Omdat alle spieren en gewrichten tijdens de zwangerschap en de bevalling zwakker zijn geworden, kunnen ze de klappen van het neerkomen tijdens het hardlopen niet goed opvangen. Daarom wordt er geadviseerd om tussen de drie en zes maanden te wachten met hardlopen. Wanneer voor jou het ideale moment is hangt af van een aantal factoren. Hoe fit was je voor de zwangerschap? Geef je borstvoeding? Zijn de buikspieren voldoende hersteld? Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut kan je hier antwoord op geven.

Zoek begeleiding

Als je van de bekkenfysiotherapeut een ‘go’ hebt gekregen, dan kan je langzaam weer gaan opbouwen naar bijvoorbeeld vijf kilometer, maar pas op dat je jezelf niet voorbij loopt. Uit ervaring weet ik dat je tijdens het hardlopen niets voelt, maar de dag na de training kan je opeens pijn in de bekkenbodem krijgen. Ga daarom na de zwangerschap weer opbouwen onder begeleiding van een coach zoals Josta. Zij kent jou en weet precies wat jij wel en niet aankan. Zo kan jij veilig weer gaan sporten en kom je misschien wel sterker terug dan voor de zwangerschap.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

lesley