Misschien verwacht je het niet, maar vrouwen zijn beter dan mannen in duursport. Mannen zijn op hun beurt weer beter in explosieve sporten. Daarom vind je meestal de mannen bovenin de klassementen van de triathlon. Maar zodra de afstand groter wordt, stijgen de vrouwen in de ranking. Er zijn zelfs afstanden waar de vrouwen winnen van de mannen. Hoe kan dat?

Neuromusculair verschil

Meerdere wetenschappers vroegen zich af waarom mannen vaak worden ingehaald door vrouwen tijdens ultralopen en ultra-triathlons. Diverse onderzoeken wijzen nu uit dat vrouwen neuromusculair beter zijn geschakeld. Maar houdt dat precies in? Onze spieren worden aangestuurd door de hersenen en het zenuwstelsel. Door langdurige inspanning, bij bijvoorbeeld een duursport, kan er neuromusculaire vermoeidheid optreden. Dat betekent dat het signaal vanuit de hersenen naar de spieren minder krachtig is. En het zorgt ervoor dat de spier minder kracht gaat leveren en dat het minder goed coördinatief gestuurd wordt. Mannen hebben sneller last van deze neuromusculaire vermoeidheid dan vrouwen. Dat wil dus zeggen dat vrouwen langer kunnen doorgaan met dezelfde spierkracht en -aansturing, voordat de echte vermoeidheid optreedt. Bij een langere afstand van een duursport kunnen vrouwen dus niet alleen de afstand volbrengen, maar zullen ze ook makkelijker de dezelfde snelheid houden.

Benieuwd naar mijn ultraloop op Ameland? Je leest mijn ervaringen hier!

Hormonen en duursport

Mannen hebben meer testosteron dan vrouwen en vrouwen hebben meer oestrogeen en progesteron dan mannen. Testosteron is het perfecte hormoon voor vurige explosieve acties. Hoe zie je dat terug in de duursport? Bij de start van een wedstrijd kunnen mannen zich vaak moeilijk inhouden en sprinten ze meestal weg. In tegenstelling tot de vrouwen, kunnen ze het spelletje verdeel- en heers moeilijk toepassen. Natuurlijk is de wil er wel, maar door hun hormoonhuishouding is het moeilijk toe te passen.

Omdat vrouwen een stuk minder testosteron in het lichaam hebben hebben, laten we ons minder snel gek maken en kunnen we sneller schakelen naar een snelheid die past bij de afstand van de duursport. Al een soort diesel laten wij het lichaam eerst warm draaien en laten wij het daarna langzaam opkomen. Als je dit combineert met het eerste punt, dan snap je steeds beter waarom vrouwen minder verval hebben en dichterbij de mannen komen op lange afstanden.

Verzorging

Uit meerdere onderzoeken en enquêtes, die gehouden zijn tijdens evenementen in de duursport, is gebleken dat vrouwen beter zijn in het zichzelf blijven verzorgen. In dit geval is het niet het uiterlijk, maar eten en drinken ze genoeg om de “dieselmotor” en de neuromusculaire aansturing onderweg beter op gang te houden. Het lijkt erop dat vrouwen goed begrijpen dat jezelf voeden en de vochthuishouding op peil houden, een heel belangrijke factor is, als je aan duursport doet.

Hopelijk word je als vrouw er heel blij van als je ziet dat je de potentie voor mooie resultaten in triathlon en andere duursport al in je hebt. Dus waar wacht je nog op? Begin met trainen en ga voor de lange afstand!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta