De meeste triathleten denken goed na over hun eten en drinken tijdens een training, maar eigenlijk zouden alle duursporters dat moeten doen. Want zelfs als je maar een uurtje gaat sporten, is het verstandig om tijdens en direct na een training alle reserves weer aan te vullen.

Eten en drinken is niet nodig, toch?

Heb je weleens bij een marathonwedstrijd vrouwen en mannen gezien die er ontzettend oud uitzien? Ze zijn meestal slank en afgetraind, maar hebben vaak ingevallen wangen, veel rimpels en een verzuurd gezicht. Als je met ze praat, hebben ze nooit echt blessures. Ze voelen soms een pijntje, maar kunnen altijd doorgaan.

Als ik dan doorvraag, kom ik er meestal achter dat ze niets eten en drinken onderweg. Niet tijdens wedstrijden en niet tijdens trainingen, want voor anderhalf uur ga je toch niets meenemen? Het lijkt wel of het niet stoer is om met een camelback of met een paar gels in je zakken op pad te gaan.

Wil je meer weten over sport, vrouwen en voeding? Doe mee met de Triathlon Game Changer.

We kunnen niet zonder voedingsstoffen

Toch is het wel verstandig om met eten en drinken op pad te gaan. Hoewel deze atleten hartstikke fit zijn, plegen ze nog steeds roofbouw op hun lichaam en daardoor worden ze sneller oud. Deze manier van sporten en trainen kan je misschien twintig of dertig jaar volhouden, maar er komt een moment dat het lichaam stop zegt en niet meer verder kan.

Elke training, kort of lang, is zorgt voor stress in het lichaam. Tijdens iedere training, ook bij lage intensiteit, daag je het lichaam uit. Daarom is rust, herstel en voeding belangrijk na een training. Door te kiezen voor eten en drinken met de juiste voedingsstoffen zal je beter en sneller herstellen. Dat herstel kan je al bevorderen door, tijdens de training, jouw vochthuishouding en energievoorraad op peil te houden. Dat houdt in dat je, tijdens een wedstrijd of training, al na een kwartier weer koolhydraten en water kan aanvullen. Je kan dan kiezen voor bijvoorbeeld een sportdrank of een gel in combinatie met water.

Triathlon Game Changer

Geen enkele topsporter gaat zonder eten of drinken de deur uit. Zij trainen soms wel twee tot drie keer per dag en ook dat kan het lichaam aan dankzij de juiste voedingsstoffen. Wil jij ook weer helemaal klaar en fit zijn voor de volgende training? Kijk dan eens goed naar jouw eten en drinken tijdens en na een training. Dat geldt niet alleen voor duursport, maar voor alle soorten sport en beweging. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen of hoe je dit het beste kan aanpakken? Schrijf je dan in voor de Triathlon game changer. Op 4 juli 2021 start een nieuwe ronde van dit bijzondere programma. Meer informatie vind je hier.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta