Honderd dagen achter elkaar iedere ochtend een yogasessie van tien minuten. Of dertig dagen hardlopen. Wie kent de online challenges niet? Waarschijnlijk heb je ze wel voorbij zien komen. Maar waarom zou je deelnemen aan zo’n challenge?

Samen kom je verder

Omdat je samen met andere sporters de uitdaging aangaat, kan een challenge heel motiverend werken. Sommigen omschrijven dat als groepsdruk. Hoewel dit misschien een beetje negatief klinkt, kan het er wel voor zorgen dat je volhoudt en dat er een verandering in jouw levensstijl zal komen.

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van een challenge? Hier luister je de Trispiration Talks Podcast over Challenges.

De nadelen van een challenge

Toch heeft de deelname aan een challenge niet alleen maar voordelen. Sommige zijn tekort om echt het verschil te kunnen maken. Om een verandering in jouw levensstijl aan te brengen, heeft het brein wel zestig tot negentig dagen nodig om te wennen. Een vijfdaagse challenge is dan zeker leuk, maar de kans dat je na deze vijf dagen weer terugvalt in het oude patroon, is vrij groot.

Onze hersenen zijn nu eenmaal liever lui dan moe en bedenken heel veel excuses om weer terug te gaan naar de oude vertrouwde gewoontes. Dus als je een verandering wil doorzetten, zal je voor uitdagingen moeten kiezen die langer dan dertig dagen duren. Je zal dan merken dat deze gewoonte onderdeel gaat uitmaken van het leven en dat jouw prioriteiten verschuiven.

Daarbij moet een challenge wel passen binnen jouw triathlon- of hardloopdoel. Strookt het niet met het trainingsschema dan heb je juist kans op overbelasting. En dat is natuurlijk het laatste wat je wil. Een challenge kan dus heel leuk en waardevol zijn, maar houd wel jouw lange termijndoelen in gedachte en kies slim.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en andere leuke acties? Volg Trispiration op Facebook en Instagram.

Het Trispiration Triathlon team

Ook het Trispiration Triathlon team doet iedere maand mee aan een challenge. Deze wordt aangepast aan het niveau van ieder teamlid en past bovendien bij het seizoen. Zo zal je bijvoorbeeld geen challenge in openwater zwemmen krijgen in februari. Wij stemmen alles zo af dat we goed en verstandig blijven trainen richting het wedstrijdseizoen.

Sinds dit jaar is het team ook gestart met een jaarchallenge en dat is een extra leuke! Ieder teamlid kiest een vaste afstand om te zwemmen, te fietsen en te rennen. Deze afstand volbreng je één keer per maand tijdens een training. Je bent dan vrij om te kiezen voor één, twee of alle drie de sporten.

Door alle twaalf provincies af te gaan en daar de afstand te volbrengen, krijgen de leden extra punten. Daardoor zoeken de sportmaatjes elkaar op en leren ze bovendien alle mooie plekjes van Nederland kennen. Wie wordt daar nu niet blij van? De dames hebben inmiddels al veel gezien en bezocht, maar er zijn altijd nog mooie en onbekende routes. Weet jij nog een leuke route die het Trispiration Triathlon team niet mag overslaan? Tips zijn welkom!

Ben je enthousiast geworden over onze jaarchallenge en wil je graag lid worden van het Trispiration Triathlon Team? Neem dan contact met mij op via josta@trispiration.eu. Voor je het weet zit je middenin de challenge en maak je in december 2021 kans op die superprijs.

josta