Helaas is de kwaliteit van onze groenten en fruit achteruit gegaan. Vroeger was een banaan per dag en een schep groente voldoende om alle vitaminen binnen te krijgen, maar tegenwoordig moet je al snel twee tot drie stuks fruit eten en een flinke portie groenten nemen om alles binnen te krijgen. Niks mis mee in mijn optiek, maar ik vind groenten en fruit dan ook heerlijk. Vanwege deze ontwikkeling zijn er voedingssupplementen op de markt gekomen. De vraag is nu hoe hard heb je deze nodig als je gezond en goed eet?

Gezonde basis

Tijdens mijn werk heb ik meerdere diëtisten en sportdiëtisten gesproken en daar heb ik veel van geleerd. Als je zorgt dat de basisvoeding op orde is, heb je eigenlijk geen voedingssupplementen nodig. We kunnen nog steeds alle essentiële voedingswaarden uit onze voeding halen. Echter is er een voedingssupplement voor vrouwen boven de 50 wel handig en dat is vitamine D. Dit heeft te maken met de overgang en de weinige zon in Nederland. Zelfs als je dagelijks buiten traint, kan je een tekort hebben.

Vitamine C en D

Vitamine D zorgt voor je botten. Onder andere door hormoonschommelingen kan je sneller last krijgen van botontkalking. Dit kan je tegen gaan door te bewegen/belasten, maar ook met voldoende vitamine D. Verder heb je eigenlijk weinig voedingssupplementen nodig, maar ik kan je aanraden om extra vitamine C in huis te halen, voor na zware wedstrijden of trainingen. Dan heb ik het over trainingen die langer dan drie uur zijn en intensief of uitdagende wedstrijden waar je diep gaat.

Je daagt namelijk je immuunsysteem dan enorm uit. Door een training en een zware wedstrijd word je immers eerst slechter, voordat je beter wordt. Om je herstel te bevorderen en te zorgen dat je niet verkouden of ziek wordt, is het innemen van extra vitamine C nuttig. Je mag overdrijven dan, 1000mg kan best direct na een training en ook de dag erna. Pak een sinaasappel die bij de finish ligt en neem thuis voor het slapen gaan nog een Vitamine C pil.

Wil je meer weten over voeding tijdens een triathlon? Houd de site in de gaten voor de sportvoedingscursus voor vrouwen.

Andere voedingssupplementen

Heb je snel last van je darmen en ben je bang dat tijdens je wedstrijd je daar last van gaat krijgen, dan kan je een week van tevoren probiotica nemen. Ik heb dit zelf meerdere keren geprobeerd. Voor het slapen gaan in lauw water de poeder oplossen en opdrinken, elke avond een week lang. Mijn immuunsysteem en darmstelsel was extra sterk en kon al die gels en sportvoeding makkelijker aan.  Ook na de wedstrijd bleef ik dit nog een week lang doen en herstelde daardoor extra goed en snel.Eet je met name vegetarisch of veganistisch? Dan zou ik extra vitamine B12 nemen. Dit is de enige vitamine die je niet of nauwelijks binnenkrijgt als je geen vlees of vis eet. En B12 zorgt er juist voor dat je je energie behoudt.

Vraag het aan de sportdiëtist

Conclusie, als je gezond en voldoende eet van alles dan heb je geen voedingssupplementen nodig. Ik kan je aanraden om rond zware trainingsperioden of belangrijke wedstrijden wel het een en ander extra in te nemen zoals Vitamine C en eventueel Probiotica. Maar probeer het altijd eerst uit, zodat je weet hoe je lichaam reageert. Kom je er niet uit dan zou ik advies in winnen via een sportdiëtist. Zij weten exact waar jij een tekort hebt en kunnen je de juiste adviezen geven om je energie en belastbaarheid hoog te houden.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta