Het is de nachtmerrie van elke sporter: een blessure. Zo’n blessure komt altijd op het verkeerde moment. Vlak voor die wedstrijd waar je zo hard voor getraind hebt vind ik zelf het ergste. Je hebt zo lang alles gegeven, keurig netjes je trainingen opgebouwd en dan gaat het toch mis. Even stort je wereld compleet in, want wat moet je nu? Graag geef ik je vijf tips die je helpen om positief te blijven tijdens je blessure.

Relativeer, het kan altijd erger

Als je geblesseerd raakt, is je eerste gedachte: waarom ik? En ik weet dat je het niet wilt horen, maar probeer te relativeren. Hoe erg is deze blessure nu eigenlijk echt? Je bent triatleet en sport zoveel dat het af en toe even teveel is voor je lijf. Er zijn zoveel mensen die helemaal niet kunnen sporten of niet dezelfde sportieve genen hebben waar jij mee gezegend bent. Waarom zou jij nu in zak en as zitten als je even minder kunt sporten? Luister naar je lichaam, neem even een stapje terug en kom sterker terug dan ooit!

Zoek een alternatieve sport

Wat een geluksvogel ben je eigenlijk als triatleet. Jij beoefent maar liefst drie sporten! En als je geblesseerd bent, betekent dat meestal niet dat je geen van die drie meer kunt doen. Dus concentreer je op de onderdelen waar je nog wel kunt knallen en vervang bijvoorbeeld je lange duurloop door een lange fietstraining. Of ga wat meer naar de sportschool voor die ‘o zo waardevolle’ krachttraining. Belangrijk is dat je blijft sporten! Want door je spieren te blijven belasten gaan er ook voedingsstoffen naar je blessureplek en blijft je doorbloeding goed.

Maak een herstelplan

Je mag je best even boos en zielig voelen als je geblesseerd bent, maar herpak je daarna snel. Waarom tijd verspillen met verdrietig zijn als er werk aan de winkel is? Die blessure moet zo snel mogelijk overwonnen worden. Bespreek samen met je coach, fysiotherapeut of sportarts hoe je deze blessure het beste aan kunt pakken. Kijk niet naar wat je niet kunt doen, maar naar wat je wel kunt doen. Maak een herstelplan en stel jezelf doelen. Dus over één week wil ik dat weer kunnen, over twee weken wil ik dat bereikt hebben en ga zo maar door. Natuurlijk moeten die doelen wel reëel zijn. Je kunt dromen dat je over een week weer compleet hersteld bent, maar de meeste dromen zijn bedrog…

Blijf betrokken

Balen dat je nu even geen wedstrijden kunt doen of deel kunt nemen aan alle onderdelen van de training. Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat je je sport helemaal links hoeft te laten liggen. Dus houd contact met je trainingsmaatjes, doe waar mogelijk gewoon mee met trainingen en moedig je maatjes aan bij wedstrijden. Die laatste klinkt heel enthousiast, maar ik weet als geen ander hoe moeilijk dat is. Juichend stond ik aan de kant terwijl ik van binnen huilde, want waarom zij wel en ik niet? Het hoort er echter bij en maakt je absoluut sterker. Je zult nu nog gemotiveerder zijn om zo snel mogelijk zelf weer mee te kunnen doen.

Zoek de positieve kant

‘Always look on the bright side of life’, is een liedje van Monthy Python. Het is een grappig bedoeld liedje, maar er zit wel een kern van waarheid in. Je bent geblesseerd en kunt even minder sporten, maar dat heeft ook een positieve kant. Je hebt nu namelijk meer tijd voor andere dingen. Ga wat leuks doen met de kinderen, neem je man mee uit eten of begin nu eindelijk aan dat dikke boek. Geniet van die extra tijd die je door je blessure zomaar gekregen hebt!

Positief blijven tijdens een blessure

Hoe leuk deze verhalen allemaal klinken, een blessure blijft gewoon balen. Ik hoop dat je met deze tips toch positief kunt blijven tijdens je blessure. Positiviteit is ontzettend belangrijk voor een vlot en goed herstel. Even sip zijn mag, maar kop op en op naar je comeback!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram