Je bent heerlijk aan het trainen en de eerste twee weken gaan lekker, maar dan breekt de derde week aan. De vermoeidheid slaat toe, je lijkt niet vooruit te komen en geen kracht meer te hebben. Hoe kan dat nu? Dat kan meerdere oorzaken hebben.

Voedingstekort

Als je meer gaat trainen en meer van jezelf verwacht, dan moet je gewoon meer eten. Dat geldt voor mannen en vrouwen. We hebben ongeveer 45 calorieën per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. 80% hiervan is voor het basismetabolisme. Dat gebruikt het lichaam om zichzelf in leven te houden door te ademen en het hart te laten pompen.

De overige 20% van de energie gebruikt het lichaam voor alle trainingen, het herstel van de training en alle overige beweging op een dag. Als je overdag voldoende eet en drinkt, zal je voldoende voedingsstoffen binnen krijgen en zo het energieniveau op peil houden. Kies je dan voor de juiste voedingsstoffen zoals koolhydraten uit groenten, fruit, volkorenproducten, proteïne en onverzadigde vetten dan zal je zeker niet aankomen, maar eerder iets zakken in het vetpercentage en tegelijkertijd de energie behouden, zodat de vermoeidheid niet kan toeslaan.

Vermoeidheid door slaaptekort

Slapen is ongelofelijk belangrijk en wordt door veel mensen onderschat. We hebben drukke en volle dagen en dan schiet het slapen er vaak bij in. Toch is het belangrijk om zeven tot acht uur per etmaal te slapen. En dan het liefst natuurlijk kwalitatief goede slaap. Daarbij speelt ook de juiste voeding een belangrijke rol. Het zorgt ervoor dat je beter gaat slapen en vermoeidheid kan voorkomen. Dus ga op tijd naar bed, kies voor de juiste voeding en geniet van een diepe slaap.

Hormonen spelen ook een rol

Bij vrouwen komt het hormonale aspect ook om de hoek kijken. Dit heeft invloed op je energieniveau en kan voor vermoeidheid zorgen. Zit je rond de eisprong, tien dagen daarna of vlak voor je ongesteldheid? Dan zit je hoog in je hormonen en kan je het gevoel hebben dat je niet vooruit te branden bent. Als dan niet goed op je voeding let en te weinig slaapt, dan kan je alle drie de vinkjes zetten en is je energie gewoon op.

Maar hoe vervelend deze periode ook is, we weten meestal wel wanneer we die kunnen verwachten. Probeer rond die tijd iets meer proteïne per dag te eten. Dat zit bijvoorbeeld in spinazie, bonen en linzen. Of, als je voor dierlijke eiwitten kiest, dan vind je proteïne in melk, ei, yoghurt en kwark. Zorg in ieder geval dat er bij elke maaltijd een eiwitcomponent zit. Het lichaam kan namelijk niet in één keer zestig gram proteïne verwerken. Daarom is twintig gram proteïne per maaltijd beter te behappen voor het lichaam.

Wil je meer weten over hoe je vermoeidheid kan voorkomen? Wil je meer leren over sport, vrouwen en voeding? Schrijf je dan nu in voor de Triathlon Game Changer.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta