Het triathlonseizoen komt al snel dichterbij en dat betekent dat het ook weer tijd wordt voor het open water zwemmen. Hoe bereid je je hierop voor? Hoe zorg jij dat je straks niet met al teveel zenuwen het open water induikt?

Kies de juiste wetsuit

Natuurlijk is het belangrijk dat je een goed passende wetsuit hebt. Er zijn tegenwoordig veel merken die ook vrouwenpakken hebben. Deze houden rekening met onze mooie ronde vormen, maar houden er ook rekening mee dat ons lichaamszwaartepunt ergens anders ligt dan bij de man. Zo is de dikte van het neopreen op diverse plekken anders dan bij de mannenpakken. Op de benen zit vaak wat minder millimeter neopreen dan bij de mannenpakken. Dat is omdat de meeste vrouwen meer vet hebben bij de billen en benen.

In de maand maart en april heb je bij diverse winkels en triathlonverenigingen wetsuittestdagen. Ben je op zoek naar een wetsuit? Ga daar naartoe! Want je weet pas echt hoe een wetsuit zwemt en hoe het voelt als je in het water ligt. Kijk voor de testdagen in Nederland onder andere op de website van athlete sportsworld.

Kies voor felle kleuren

Zorg voor een felgekleurde boei, die om je middel gaat en achter je aan glijdt. Als je het open water in gaat ben je daardoor zichtbaar voor andere zwemmers en voor boten zien. Nog een voordeel van een boei is dat, wanneer je heel moe bent of kramp krijgt, je jezelf kan vasthouden aan de boei en zo lekker boven water blijft drijven. Ook kan je een sleutel of telefoon in je boei doen, zodat deze niet onbeheerd op de kant hoeven te blijven liggen. Je kan wat flink wat spullen meenemen in je boei, mits je een stevige en grote boei hebt. Ga je voor een iets duurdere boei, dan zal je daar nog jaren plezier van hebben.

Draag ook een felgekleurde badmuts, als je het openwater in gaat. Je wetsuit is bijna dezelfde kleur als het water in Nederland en dat is veel te donker.Je hebt natuurlijk al je boei, maar wil je extra goed opvallen is een felgekleurde badmuts geen overbodige luxe. Niet voor niets is de badmuts van Trispiration oranje!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

Zorg voor een goede voorbereiding

Bereid jezelf voor in het zwembad. Ben je van plan het open water in te gaan, dan is dit dat moment om je technische zwemtrainingen om te zetten naar duurtrainingen. Zorg dat je in staat bent om 500m of langer achter elkaar te zwemmen zonder stoppen of  aan de kant te hangen. Vergeet niet dat het open water geen badrand heeft, dus oefen daar ook op. Oefen met navigeren, zodat je weet waar je naartoe zwemt. Leer rechtdoor zwemmen en gevoel te krijgen in het water, zodat je weet waar je heen gaat.

Zoek een zwemmaatje

De laatste maar zeker niet minst belangrijke tip, is om op pad te gaan met een zwemmaatje. Iemand met wie je het gezellig hebt en ook hetzelfde zwemt als jij. In het open water kan er veel gebeuren. De kant is verder weg, er kunnen golven ontstaan. Het weer kan veranderen, wind, regen, onweer, koud water, noem maar op. Ga dus nooit alleen zwemmen, maar altijd samen! Dan weet je zeker dat er hulp in de buurt is. En als je niemand kan vinden kijk of je kan aansluiten bij een groep die open water zwemt bij jou in de buurt.

Woon je in Amsterdam of in de buurt dan kan je vanaf mei elke dinsdagavond mee zwemmen met Trispiration. Dit is gratis. Wil je meedoen en op de hoogte worden gehouden? Stuur mij dan een mail

josta