Als je aan een triatleet vraagt wat het zwaarste moment van een triathlon is, zal je waarschijnlijk de wissel van het fietsen naar het hardlopen als antwoord krijgen. Na het fietsen voelen de benen vaak moe en verstijfd aan. En dan moeten diezelfde benen nog een flinke afstand hardlopend afleggen. Sommigen omschrijven dit gevoel als spaghettibenen, terwijl anderen het gevoel hebben dat hun benen vollopen met lood. Fijn voelt het in ieder geval niet en daarom is deze wissel volgens de kenners ook een van de moeilijkste vaardigheden binnen de triathlonsport. Omdat ik niet verwacht dat ik deze vaardigheid snel onder de knie zal krijgen, verzamelde ik wat tips om de wissel iets soepeler te laten verlopen.

Kies voor een hogere pasfrequentie

Hoewel het waarschijnlijk natuurlijker aanvoelt om grote en langzame stappen te zetten, is het slimmer om te kiezen voor een hoge pasfrequentie. Door kleine en snelle stappen te zetten, gaat de snelheid automatisch omhoog en worden de benen bovendien minder belast. Sommige professionele duursporters kunnen een pasfrequentie van 200 stappen per minuut halen, maar dat is vaak voor de amateursporter iets te hoog gegrepen. Volgens de kenners ligt de ideale cadans bij 180 stappen per minuut. Weet je niet wat jouw pasfrequentie is? Er bestaan speciale tempo-piepers waarmee het pasritme kan worden aangegeven. Door hier regelmatig mee te trainen, zal je pasfrequentie vanzelf omhoog gaan.

Oefen de wissel minimaal een keer per week

Dat gekke gevoel na de wissel zal nooit helemaal verdwijnen, maar door regelmatig deze wissel te oefenen, laat je het lichaam aan de sensatie wennen. Door bijvoorbeeld een korte duurloop aan een fietstraining vast te plakken, kan je deze wissel gemakkelijk simuleren. Ook biedt Trispiration verschillende trainingen aan waar regelmatig gewisseld wordt tussen het hardlopen en fietsen. Makkelijk is het niet, maar efficiënt is het zeker wel!

Word een snellere hardloper

Een andere manier om het hardlopen na het fietsen comfortabeler te maken, is door simpelweg een ​betere hardloper te worden. Professionele hardlopers en triatleten gebruiken fartlek-sessies om sterker en sneller te worden, maar dat zijn vaak ingewikkelde trainingen met teveel variabelen. Een makkelijkere training is een interval op de baan. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om 5 tot 8 keer een kilometer op wedstrijdtempo te lopen met 30 seconden rust tussendoor. Zo raakt je lichaam alvast gewend aan het tempo en zal het tijdens een wedstrijd minder moeite kosten om de gewenste snelheid te lopen.

Accepteer de wissel van het fietsen naar het hardlopen

Niet alleen een fit lichaam, maar ook de juiste mindset is heel belangrijk tijdens een triathlon. Dus probeer ook op de moeilijke momenten positief te blijven! Accepteer dat je het zwaar hebt, maar focus je er niet op. Ga bijvoorbeeld je stappen tellen of concentreer je op je armbewegingen. Dan zit je voordat je het weet in de juiste flow, vergeet je de pijn en vliegen de kilometers voorbij. 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

lesley