Dat triatleten en duursporters niet aan krachttraining hoeven te doen is een hardnekkige gedachte die voortkomt uit de tijd dat men dacht dat duursporters snel teveel spiermassa aan zouden maken. En dat het gewicht van deze spieren een negatief effect zou hebben op de snelheid tijdens het fietsen en hardlopen. Helaas zagen ze toen iets heel belangrijks over het hoofd. Er is een tussenweg! Door krachttraining kan je namelijk ook sterker worden zonder dat je er meteen als een bodybuilder uitziet. En dat geldt zeker voor vrouwen.

Triatleten in de fitness

De keren dat ik in de fitness heb gehoord dat vrouwen bang waren om te breed en te mannelijk te worden, zijn inmiddels ontelbaar. Maar die angst is niet nodig. Krachttraining kan namelijk op verschillende manieren en een specifiek krachttrainingsprogramma geschikt voor triatleten kan enorm bijdragen aan bijvoorbeeld het uithoudingsvermogen. Als je besluit om te gaan trainen op plyometrie tijdens het hardlopen, dan kan ook je loopefficiëntie toenemen. Hiermee creëer je het vermogen om juist in de laatste kilometers nog te kunnen versnellen. En dat is best handig als je dan je “concurrent” nog net voorbij kan gaan.

Krachttraining op iedere leeftijd

Bij triatleten boven de veertig jaar helpt krachttraining ook tegen het verouderingsproces, omdat je vanaf die leeftijd geleidelijk aan spiermassa gaat verliezen. Wil je dit proces vertragen of zelfs helemaal tegengaan, dan moet je krachttraining doen. Meer gaan zwemmen, fietsen of rennen is natuurlijk wel heel fijn, maar dat zal dit proces niet tegen houden. Spieren hebben namelijk weerstand nodig om uitgedaagd te worden en daarom moet je dus letterlijk met kilo’s gaan sjouwen. Door zware gewichten te tillen, te verplaatsen en weg te duwen verbeter je overigens ook de botmassa. En ook die wordt minder sterk naarmate we ouder worden. Genoegen redenen dus om krachttraining aan het trainingsschema toe te voegen.

De liefde moet groeien

Ondanks de vele voordelen, zijn de meeste triatleten en duursporters geen fan van krachttraining. Maar deze liefde kan groeien, als je ervoor gaat. Misschien moet je jezelf in het begin er even toe zetten, maar als je twee keer per week gericht gaat trainen, zal je al snel het verschil gaan merken. En dan wordt ook het zwemmen, fietsen en hardlopen steeds leuker. Dat weet ik uit eigen ervaring! Wil je graag beginnen met krachttraining maar weet je niet precies hoe? Of kan je wel wat begeleiding gebruiken bij het uitvoeren van de oefeningen? Neem dan contact met mij op en ik help je verder.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.
josta