Je wilt graag een halve of hele triathlon doen, maar het inschrijfgeld van een Ironman of Challenge houdt je toch nog een beetje tegen. Want naast deze kosten komen er ook nog reis- en verblijfskosten bij. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle kosten voor de sportvoeding en materialen. Triathlon is inderdaad een dure sport, maar ik kan je ook vertellen dat ik in 2003 met een zeer beperkt budget ben begonnen.

Wees creatief

Zo haalde ik mijn eerste racefiets uit de schuur van een vriendin. Met een beetje liefde en een paar nieuwe buitenbanden was die fiets weer klaar om te gaan. Voor een paar tientjes kocht ik een tweedehands wetsuit en mijn aerobics schoenen deden prima dienst als hardloopschoenen.

Na mijn eerste wedstrijd besloot ik iedere maand €25,- te sparen, zodat ik na drie jaar, van mijn gespaarde €500,-, een mooie tweedehands fiets kon kopen. In 2011 deed ik op deze fiets mijn eerste hele triathlon, en geloof mij, mijn fiets viel op tussen al die andere racemonsters. Het was namelijk een mooie gele Fausto Coppie. Ondanks dat ik er erg trots op was, werd mij een aantal keer gevraagd of ik het wel zeker wist of ik op die fiets wel een hele triathlon wilde doen.

Een jaar later kocht ik een mooie nieuwe tijdritfiets. Daarvoor had ik al het verjaardagsgeld  van mijn vrienden, ouders en oma van de drie voorgaande jaren opgespaard. Na acht jaar rijd ik, met veel plezier, nog steeds op dezelfde fiets en ben ik nog niet van plan om afscheid te nemen.

Zin in een weekend vol trainingen en gezelligheid? Meld je aan voor een van de trainingsweekenden van Trispiration.

De gouden tip

Nog steeds is mijn budget niet groot, al heb ik de afgelopen jaren wel het geluk gehad dat ik met behulp van een aantal sponsors heb kunnen meedoen aan IRONMAN wedstrijden. Nu heb ik deze sponsors helaas niet meer heb, wil ik wel graag weer meedoen aan een grote wedstrijd. Maar hoe? Ik heb een tip waar jij vast ook wat aan hebt!

Staar je niet blind op het concept IRONMAN of Challenge, maar probeer de commercie los te laten en kies voor de lokale wedstrijden die vanuit triathlonverenigingen worden georganiseerd. Natuurlijk kom je dan niet op de grote ranglijsten terecht en zal je niet kunnen deelnemen aan een  NK, EK of WK, maar je doet wel mee met een triathlon. Op deze manier kan je heel veel geld besparen. Ik heb dit meestal zo gedaan en ook dit jaar wil ik dit weer gaan doen, omdat we veel geld willen sparen voor onze reis. En om eerlijk te zijn vind ik deze lokale wedstrijden erg goed, leuk en gezellig. Er is geen mensenmassa en ik heb bij deze evenementen veel leuke triatleten ontmoet waar ik nog steeds contact mee heb.

Mijn triathlon on a budget

Daarom heb ik mijn dit jaar opgegeven voor de Tijdrit in Almere, de Kwart Triathlon in Ter Aar, de Halve triathlon in Nieuwkoop en de Hele triathlon in Vroomshoop. In totaal was ik €260,- kwijt voor alle inschrijvingen. En dan te bedenken dat een hele IRONMAN alleen al €750,- kost. Zo bespaar ik al enorm veel geld en dan heb ik nog niet naar de reis- en verblijfkosten gekeken. We overnachten namelijk op de camping waardoor deze kosten ook veel lager zullen uitvallen. Dus wil je op een budgetvriendelijke manier meedoen met de triathlon? Vergeet de ranglijsten en grote namen en ga voor de kleinere wedstrijden. Ze zijn stiekem nog leuker ook!!!!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta