Tijdens mijn werk kom ik vaak in aanraking met vrouwen die af en toe rennen of zo nu en dan op de racefiets zitten. Als ik vraag of ze misschien ook geïnteresseerd zijn in triathlon, dan krijg ik vaak hetzelfde antwoord: “Meedoen aan een triathlon? Nee dat kan ik niet.” De algemene gedachte blijft dat triathlon alleen voor supersportieve en fitte vrouwen is, maar dat is zeker niet zo! Natuurlijk, voor een hele triathlon moet je flink trainen, maar een achtste of kwarttriathlon is voor veel vrouwen haalbaar en ook nog eens superleuk.

Zwemmen? Ook dat kan ik niet

Ook op de vraag of ze kunnen zwemmen, is het antwoord meestal: “Zwemmen? Ook dat kan ik niet.” Als ik dan verder doorvraag, blijkt dat ze meestal wel de schoolslag kunnen, maar denken dat je alleen mee mag doen als je de borstcrawl kan en ook nog weet hoe je dat moet toepassen in het openwater.

Soms moet ik wel een beetje lachen om dit soort reacties. Als trainster, coach en triathlete weet ik als geen ander dat iedere vrouw kan deelnemen aan een triathlon, zolang zij dat maar wil. Het is gewoon een kwestie van beginnen. Geen ‘nee, dat kan ik niet’, maar ‘ja, ik wil dit’. En laten we meteen nog een vooroordeel de wereld uit helpen. Ook met de schoolslag kan je prima aan een triathlon beginnen, want niemand heeft ooit bepaald dat je alleen met een borstcrawl aan het zwemonderdeel mag meedoen.

Iedereen is een keer begonnen

Vergeet ook niet dat iedereen ergens begonnen is. Ik kan mij mijn eerste zwemtraining in het openwater nog heel goed herinneren. Binnen drie seconden lag ik achteraan te ploeteren en ik vond het beste spannend. Ook mijn eerste gedachte was: “Mijn hemel, wat gaan die gasten hard. Dat kan ik niet! Heb ik wel de juiste keuze gemaakt?” Maar ik heb doorgezet. Ik heb doorgefietst en doorgerend.

Gaandeweg kwam ik er achter dat je met een portie geduld en goede begeleiding steeds een beetje meer kan. Je leert meer over de sport, training en voeding. Je leert door heel hard tegen de lamp te lopen en grote en kleine dipjes te overleven. Dan ren je uiteindelijk over de finish van jouw eerste achtste triathlon. Tijdens mijn eerste achtste wist ik al dat ik ook ooit een hele zou gaan finishen. Ik ben doorgegaan en nu, achttien jaar later, heb ik zeven hele triathlons en twee extreme triathlons in de pocket. En ik ben nog lang niet klaar!

Wil jij ook die eerste stap zetten? Zeggen ‘ja, ik wil’ in plaats van ‘nee dat kan ik niet’? Ik help je graag op weg, zodat jij vol energie en zelfvertrouwen die eerste stappen kan zetten in de mooie wereld van de triathlon. Neem voor meer informatie contact met mij op of check de online Start2tri cursus.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta