Op gevoel trainen lijkt niet te passen bij triatleten. Sterker nog, je zal niet vaak van een triathloncoach te horen krijgen dat je op gevoel mag trainen. We varen tenslotte op hartslagzones en wattage zones en we houden van de getallen en de resultaten die eruit komen. Als coach kan ik aan de hand van deze cijfers zien hoe de trainingen gaan en welke progressie er is geboekt.

Toch is dat gevoel misschien wel net zo belangrijk.  Als coach zie ik dat we ons steeds vaker blind staren op de getallen en minder naar ons lichaam luisteren. We verliezen soms het contact met het lichaam en we gaan teveel met het hoofd aan het slag. Dat is een slechte ontwikkeling want ons lichaam is natuurlijk de beste tool. Het geeft ontzettend veel signalen en het is zonde dat we deze signalen steeds vaker niet zien of horen.

Wat ik veel zie en merk is dat als we ons blind staren op de getallen en we minder gaan luisteren naar wat ons lichaam te vertellen heeft. En we minder gaan luisteen naar de vorm van de dag. We verliezen soms het contact met ons lichaam en gaan teveel in ons hoofd zitten. Terwijl het lichaam je beste tool is. Die geeft enorm veel signalen en het is zonde als je daar niet meer naar luistert.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

Vind het terug

Als je een beginnende triatleet bent, start dan zonder horloge, hartslagmeter en wattagemeter. Zo leer je hoe jouw lichaam in elkaar zit en hoe het reageert op de inspanning. Ben je wel gewend om te trainen op basis van cijfers en prestaties? Draai dan de wattagemeter weg en kijk niet op je horloge. Ga trainen op gevoel en controleer later of de cijfers overeenkomen met jouw gevoel.

Ook ik laat mijn coachees regelmatig op gevoel trainen. Ze krijgen dan een borgschaal mee, dat is ingedeeld van één tot tien. De één staat voor een inspanning gelijk aan stilzitten en de tien is zo intensief dat ze niet meer kunnen praten. De training mogen ze dan waarderen met een cijfer van één tot en met tien. Na de training combineren we de cijfers met het gevoel. Zo leer je aanvoelen in welke aerobe zone zit en waar jouw comfortzone is. En kan je er bewust voor kiezen om net wat harder te pushen op de momenten dat het nodig is.

Wil je meer leren over de signalen van jouw lichaam en ben je benieuwd naar mijn ervaringen? Luister dan naar de Trispiration Talks Podcast over Trainen op gevoel.

Gebruik dat gevoel

Zodra je het gevoel hebt teruggevonden en hierop durft te vertrouwen, kan het je heel veel opleveren tijdens een training en een wedstrijd. Je gaat voelen wanneer je net iets te hard pusht en over die dunne grens heengaat. Op dat soort momenten kan je ervoor kiezen om een stapje terug te doen. Gewoon omdat het lichaam het aangeeft.

Je hoeft je dan ook niet meer blind te staren op de cijfers van je horloge en fietsmeter. In een mindere fase van de wedstrijd kan je je weer focussen op de techniek om zo weer terug te komen in de flow. Natuurlijk kan een kleine check van je hartslag of tempo geen kwaad. Zo kan je in de gaten houden of je hartslag niet te hoog of te laag is. Houd er dan wel rekening mee dat je in wedstrijden vaak wat meer kan en de hartslag wat hoger ligt. Dankzij de adrenaline, de atmosfeer en de supporters langs de kant, kan je hart wat sneller gaan kloppen. Maar als je blijft vertrouwen op het gevoel, zal je daar geen problemen van ondervinden en misschien durf je dan zelfs een stapje extra te doen.

josta