Deze week worden we eindelijk getrakteerd op een echte winter met koude weersomstandigheden. En alsof dat nog niet genoeg is, doet moeder natuur er nog een schepje bovenop, namelijk die harde en koude wind! De gevoelstemperatuur ligt daardoor nog een stuk lager dan de werkelijke temperatuur. Waarschijnlijk wil je je niet tegen laten houden door deze omstandigheden, dus dan heb je al snel de vraag: Hoe kan je trainen met deze sneeuw, gladheid, kou en ijs?

Pas je aan de koude weersomstandigheden aan

Bedenk als eerste dat dat je hartslag nu even geen goede raadgever is. Als het koud buiten is, dan zal je hartslag al snel stijgen. Het lichaam wil, met name de belangrijke onderdelen, warm houden in deze koude weersomstandigheden. Daarom wordt er flink wat bloed rondgepompt en zal, in combinatie met jouw inspanning, de hartslag veel sneller stijgen. Laat daarom je hartslag los en ga op gevoel lopen.

Kies niet voor een warme trui, maar doe veel verschillende laagjes aan. Dunne laagjes en dan vooral niet te strakke laagjes, zorgen ervoor dat de lucht tussen de laagjes lekker opwarmt en dat de warmte van jouw lichaam dichtbij je blijft. Zo droeg ik, tijdens mijn loopje vanochtend, een thermoshirtje zonder mouwen. Daar overheen had ik een hardloopshirt met korte, losse mouwen aan. En daarbij een dun jasje dat wind- en waterdicht is. Buff om de nek, hoofdband om en handschoenen aan. Je voor- en ,met name, je achterhoofd warm houden is belangrijk omdat daar de temperatuur “geregeld” wordt. Ook de ellebogen en romp zijn de lichaamsdelen die je warm moet houden bij koude weersomstandigheden en waar je gaat koelen bij heel warm weer.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

Eten en drinken in de vrieskou

Als je drinken en eten wil meenemen, maar je wil voorkomen dat het water extreem koud wordt of zelfs bevriest, houd dan een camelback onder de jas en dichtbij de huid. Vergeet ook niet het water in je slangetje terug te blazen als je klaar bent, anders bevriest het slangetje en kan je alsnog niet drinken. Als je geen camelback hebt, doe dan een kleine bidon onder jouw jas en klem deze met het elastiek van je broek vast. Het is niet ideaal, maar werkt best goed. Vind je het heel lastig om drinken mee te nemen bij koude weersomstandigheden? Ga dan niet langer dan een uur rennen en drink vooraf en na de training een groot glas water.

Dan het meest belangrijke! Veiligheid gaat natuurlijk voor alles. Push jezelf niet te hard in extreem weer, maar ga lekker spelen, genieten en veel plezier maken.

josta