Nu de winter is begonnen en de dagen weer korter worden, kunnen we steeds minder lang buiten in het daglicht trainen. Daarnaast kan je alleen buiten fietsen als het mooi zonnig weer is. En in de winter kunnen we deze mooie dagen helaas ook op een hand tellen. Toch willen we wel door blijven trainen? Hoe pak je dat aan in de winter?

‘s Winters naar het zwembad

Omdat je in de winter vooral in het zwembad zwemt, kan je in deze periode je helemaal op de techniek focussen. Met een betere techniek maak je beter gebruik van het water en zal je gemakkelijker door het water glijden. Uiteindelijk zal je merken dat je efficiënter en sneller gaat zwemmen. En dat is natuurlijk precies wat je wil in het open water.

Mis je het open water heel erg? Als je getraind bent in het zwemmen in koud water, kan je ook in de winter af en toe op pad gaan. Houd het anders bij een dip in het koude water. Ook dat heeft genoeg voordelen.

Naar binnen om de fietsen

Voor lange rustige duurtrainingen in zone 1 is het op deze winterse dagen natuurlijk veel te koud. En een lange duurtraining binnen is voor de meeste sporters behoorlijk saai. Daarom kan je de winterperiode beter gebruiken om flink op power te trainen.

Ik kies ervoor om twee keer per week op de indoortrainer te springen. De eerste keer is dan een training op kracht, waarbij je kiest voor 70-80 RPM met meer weerstand. Bij de tweede training fiets ik meer op souplesse en ga ik op diverse intensiteiten knallen. Dit is dan meer een intervaltraining waarbij je behoorlijk aan de bak moet. Op mooie winterse dagen kan je er natuurlijk alsnog voor kiezen om lekker op pad te gaan en een mooie toertocht te gaan rijden. Dat is heerlijk genieten en je pakt toch mooi weer wat kilometers mee.

Door in de winter door te trainen creëer je een mooie basis van conditie en kracht. Zodra de lente zich laat zien kan je de kilometers dan echt gaan uitbreiden en kijken of je al die kracht kan omzetten naar snelheid.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

Kies voor de combinatie

Vind je ook indoortrainingen van drie kwartier tot een uur ook een beetje saai? Dan kan je altijd nog kiezen voor een transfertraining. Hierin combineer je een krachttraining met de fietstraining. Dat kan heel nuttig zijn als je de spieren wil aanleren om de krachtraining om te zetten naar een fietsbeweging.

Een transfertraining kan bestaan uit tien tot twintig minuten fietsen, twintig squats, met extra gewicht, naast de fiets en spring weer op de fiets om tien tot twintig minuten te knallen. Vervolgens doe je de twintig squats met extra gewicht. Na drie herhalingen heb je een heerlijke fietstraining gehad.

Wil je meer weten over een transfertraining? Luister dan naar de Trispiration Talks Podscast over trainen in de winter.

Hardlopen in de winter

Voor triatleten is de winter het hardloopseizoen. We kunnen ons goed kleden tegen de weersomstandigheden en er is genoeg tijd om de kilometers te gaan uitbouwen. Het uithoudingsvermogen wat je hiermee opbouwt, gaat je straks ook weer helpen bij het fietsen.

Mijn advies is om vier keer per week te gaan hardlopen. Drie trainingen kan je dan gebruiken om in duurzone 1 en 2 te gaan lopen. De vierde training is dan meer op tempo gericht en zal dus ook wat korter zijn. Dankzij deze investering in de winter, zal je het straks langer kunnen volhouden en bereid je het lichaam bovendien voor op de trainingsbelasting in het voorjaar. En dat gaat zeker positief uitpakken tijdens de lange fietstochten en koppeltrainingen.

Veel plezier met trainen!

josta