Zowel mijn vriend als ik doen allebei aan de triathlon, wat natuurlijk ontzettend leuk is. We begrijpen elkaar, weten van elkaar dat we graag trainen en we realiseren ons stiekem ook wel dat we het trainen nodig hebben om het gezellig te houden thuis. Voordat we kinderen kregen, trainden we veel samen en combineerden we woon- en werkverkeer vaak met een training. Hele weekenden vulden we zonder problemen met trainingen en zelfs naast een voltijdbaan trainden we met gemak vijftien tot twintig uur per week.

Nu we thuis moeten werken en twee kids hebben is het trainingsschema een lastige puzzel, maar inmiddels hebben we de code gekraakt en redden we het om beiden tussen de tien en vijftien uur per week te trainen. Maar hoe doen we dat precies?

Soms samen en soms apart

We hebben geaccepteerd dat we niet meer zeven ochtenden, middagen en avonden per week met z’n vieren aan tafel zitten tijdens het eten. Meestal zitten we twee ochtenden en twee avonden maar met z’n drieën aan tafel en gaat een van ons een lange training doen.

In de ochtend hebben we dan de tijd van 6:00 tot 9:00 en ‘s avonds van 18:00 tot 21:00. Zo kunnen we allebei twee keer per week drie uur trainen. Tussendoor plannen we trainingen van één tot anderhalf uur rondom en tussen het werk door. In het weekend staan we ook vroeg op, zodat we allebei op een ochtend een training van vier uur kunnen doen en daarna nog een hele dag de tijd hebben om iets leuks te doen met het gezin.

Rennend naar school

Ook als we de jongens moeten brengen en halen van school, kunnen we trainen. Want wanneer we de kids hardlopend wegbrengen en als we daarna weer terug rennen, dan hebben we toch alweer tien kilometer in de benen.

Daten en trainen

Een avond per week hebben wij een oppas en hebben wij even de tijd voor onszelf. Deze dateavond is inmiddels ook onze trainingsavond geworden. Meestal gaan we dan samen trainen en, als het straks weer kan, gaan we na een lekkere training af en toe uit eten.

flexibele planning

Iedere zondag bespreken we het schema voor de komende week. Hoewel we van elkaar weten waar we voor trainen, is het belangrijk om te blijven vertellen wat je wil en wat er nodig is om dat doel te halen.

Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat er iets met de kinderen en honden kan gebeuren, waardoor alles door de war wordt gegooid. Daarom maken we naast het weekschema ook een maandschema. Dit is het grote plaatje en in het weekschema staan de details. Per maand leggen we de focus op een paar hoofdpunten. Zo focussen we ons nu op fietsen, krachttraining en hardlopen. En in de maand mei gaan we bijvoorbeeld meer zwemmen, veel hardlopen en minder fietsen. Zoals je ziet een hele puzzel, maar gelukkig niet onhaalbaar.

Ben je ook aan het trainen voor een triathlon of een ander sportief doel en vind je het lastig om voor jezelf deze maand- en weekschema’s te maken? Ik kan je helpen! Neem contact met mij op voor meer informatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta