Als triathletes focussen we ons vooral op het zwemmen, fietsen en hardlopen. Daarbij doen we nog iets met voeding en dan ben je klaar voor een wedstrijd. Of toch niet? Want als je dat denkt, zie je toch een belangrijk punt over het hoofd. Het mentale deel van een wedstrijd is namelijk onze vijfde discipline en een goede training van het brein kan het verschil maken. Daarom zeg ik vaak, bij een hele triathlon, dat de wedstrijd voor 75% een mentaal spelletje is en dat je voor de overige 25% heel hard aan het trainen bent.

Train je brein

Herken je het volgende? Je hebt de hele dag stil gezeten en je bent blij dat je, tijdens de training, jezelf even in het zweet kan werken. Dan blijkt dat de coach een “vogeltjes kijken” training op het schema heeft gezet. Je mag in duurzone 1 rustig gaan dribbelen. Daar zit je echt niet op te wachten en je besluit te gaan rennen in duurzone 3, sprint nog een heuvel op en gaat lekker even los. Met flink veel zweet op het voorhoofd kom je weer thuis en heb je een ontzettend voldaan gevoel. Maar toch knaagt er wat, want die duurzone 1 training stond er niet voor niets. En om elke keer je coach te negeren is misschien ook niet handig.

Vaak hebben we de neiging om te zweten of moe te willen zijn na een training. Maar dat is niet nodig en ook niet slim! Juist als je elke dag gaat trainen, is het verstandig om 75% van je trainingen in lage zones te doen. Niet alleen voor het fysiologische aspect, maar ook voor je brein. Leer jezelf om te gaan met de verveling onderweg. Weet dat het af en toe ongelofelijk saai is wat je aan het doen bent en dat iedereen je, op dat moment, kan inhalen.

Op zoek naar een team met gezellige en bijzondere sportvrouwen? Sluit je dan aan bij het Trispiration Triathlon Team.

Verveling is goed

Tegenwoordig weten we niet meer wat vervelen is. Onze wereld draait in rap tempo door en elke minuut is ingevuld. We weten niet meer hoe het is om ons brein stil te leggen en even helemaal niets te doen.

Dankzij deze rustige trainingen leren we het brein met de verveling om te gaan. Ga daarom het liefst ook op een rechte weg lopen of fietsen, zodat er echt weinig afleiding is. Zodat je je mentaal sterker kan maken voor die wedstrijd die je voor ogen hebt. Trainen hoeft niet altijd spectaculair of fantastisch te zijn, het mag soms best even heel saai zijn. En je zal het merken! Na tien van deze trainingen heeft je brein al flink wat opgestoken en kan jij beter met de verveling omgaan.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta