Je bent al een tijdje lekker aan het trainen en nu heb je je eindelijk ingeschreven voor je eerste achtste triathlon. Maar nu de datum steeds dichterbij komt, voel je misschien toch wel wat paniek. Het zwemmen, fietsen en hardlopen kan geen probleem meer zijn, maar wat kan je verder verwachten van een triathlon? En hoe werkt dat eigenlijk in een wisselzone? 

Gelukkig zijn er bij de grote evenementen veel lieve vrijwilligers, die graag willen helpen en alles rustig kunnen uitleggen. Kan je niet wachten tot de wedstrijddag? Lees hieronder dan alvast een paar tips die je kunnen helpen bij je eerste achtste triathlon. 

Zorg voor een perfecte voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker voor bij een eerste triathlon-evenement. Op de dag zelf ben je waarschijnlijk al zo gespannen, dat je geen zin hebt om je druk te moeten maken om een fiets en andere benodigdheden. Daarom is het slim om de dag voor de wedstrijd alvast alles in te pakken en klaar te zetten. Maar hoe weet je zeker dat je alles bij je hebt? Visualiseer de triathlon van begin tot eind en maak een lijst met alles wat je denkt nodig te hebben. Later kan je altijd nog spullen schrappen, maar het is pas echt vervelend wanneer achteraf blijkt dat je iets essentieels vergeten bent.

Neem ook ruim de tijd om je fiets in te checken. Vaak is de check-in al uren van te voren open, dus daar zijn mogelijkheden genoeg voor. Controleer nog even of de bandjes hard genoeg zijn, kijk of je fietsschoenen goed vastgebonden zitten en vergeet niet om de fiets alvast in de juiste versnelling te zetten. Dan hoef je je daar ook geen zorgen meer om te maken. 

Ken de regels die gelden in de wisselzone

Als je voor de eerste keer aan een achtste of kwarttriathlon meedoet, is de kans groot dat je nog geen wetsuit hebt aangeschaft. Maar voordat je besluit dat een badpak of bikini ook wel kan, is het slim om de regels van de organisatie goed door te lezen. Bij bepaalde watertemperaturen kan de organisatie een wetsuit verplicht stellen of juist verbieden. Ook mag je in de wisselzones meestal geen naakt laten zien. Dus wil je graag je natte zwemkleding wisselen voor droge fietskleding, zorg dan dat de handdoek groot genoeg is om het hele lichaam te bedekken. Voordat je het weet, word je gediskwalificeerd en dat is natuurlijk het laatste wat je wil!

Daarnaast zijn er een aantal regels rondom het wisselen van het fietsen naar hardlopen. Zo mag je niet je helm losmaken voordat de fiets is opgehangen. Ook mag je de wisselzone niet verlaten met een helm op je hoofd. Op amateurniveau zal het je geen diskwalificatie opleveren, maar waarschijnlijk moet je de helm wel weer vastmaken. En dat kost toch weer een paar kostbare seconden. 

Oefen je wissels

Veel beginnende triatleten storten zich helemaal op de zwem-, fiets- en looptrainingen, maar vergeten de wissels te oefenen. En dat is zonde, want door dat slim aan te pakken kun je daar veel tijd winnen. Door te oefenen met het uittrekken van je wetsuit of het snel aantrekken van je fietsschoenen weet je wat je te wachten staat tijdens een wedstrijd en hoef je niet bang te zijn voor geklungel in de wisselzone. Dat oefenen kan natuurlijk thuis met de online Start2Tri cursus doen, maar voor de echte tips en tricks kan je ook de speciale koppeltraining bij Trispiration volgen. Dan ga je zeker goed voorbereid die wisselzones in. 

Vergeet niet te genieten

Deze laatste tip is natuurlijk ontzettend cliché, maar vergeet vooral niet te genieten van de prachtige sport. Want aan het einde van de wedstrijd heb jij de finish gehaald en daar mag je zeker trots op zijn. Natuurlijk zullen er altijd betere en snellere atleten zijn, maar dat doet niets af aan jouw prestatie. Dus vergeet je zenuwen, zet je grootste glimlach op en geniet van iedere meter die je zwemt, fietst of hardloopt.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram

lesley