Op 21 maart 2021 ga ik meedoen aan de ultraloop tijdens de Vuurtorentrail op Ameland. Inmiddels zit ik volop in de voorbereidingen en wil ik jullie graag op de hoogte houden van mijn doelen, trainingen, avonturen en problemen. Ben je benieuwd hoe het tot nu toe gaat? Luister dan naar mijn podcast Trispiration Talks of houd deze blogs in de gaten.

Heb je het eerste deel van deze serie gemist? Je leest de blog hier of luister de aflevering van de Trispiration Talks Podcast terug.

Een alternatieve kerstloop

Op eerste kerstdag was ik van plan om, via het strand, naar mijn zus te gaan hardlopen. Jammer genoeg voelde ik mij een aantal dagen voor kerst niet heel lekker, dus ging de 42 kilometer op het strand van de planning af. Gelukkig was ik op eerste kerstdag weer een beetje opgeknapt en besloot ik om toch de polder in te gaan. Zonder plan en zonder afstand in mijn hoofd. Uiteindelijk liep ik ongeveer dertig kilometer. Langzaam begin ik nu toch te geloven dat ik hardloopfit aan het worden ben.

Nog maar tachtig dagen te gaan

Tijdens deze dertig kilometer realiseerde ik mij ineens dat ik vanaf 1 januari nog maar tachtig dagen had tot aan mijn grote doel. Het werd tijd om meer structuur in mijn doelen, opbouw en trainingen aan te brengen. Meteen begon mijn hoofd te ratelen. Hoeveel uur kan en wil ik er naast werken? Hoeveel tijd besteed ik aan het gezin? Hoe zorg ik voor genoeg training en rust? En niet onbelangrijk; Waar vind ik de tijd om te lezen zodat ik meer kennis tot mij kan nemen? Verder besloot ik ook om de ademhalingsoefeningen van Wim Hof toe te voegen aan mijn schema.

Eenmaal thuis ben ik direct aan de slag gegaan met mijn pen en papier en ben ik alles gaan uitwerken. Ik heb besloten om ongeveer zestig hardloopkilometers te gaan verdelen over vier hardlooptrainingen per week. Iedere week wil ik deze afstand uitbreiden met tien procent, zodat ik er twee weken voor het evenement helemaal klaar voor ben.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en andere leuke acties? Volg Trispiration op Facebook en Instagram.

De doelen zijn vastgesteld

De doelen voor de eerste vijf weken heb ik inmiddels uitgewerkt. Ik ga vier keer per week rennen. Twee daarvan worden een lange loop en de andere trainingen zijn dan wat korter en op één tempo. Daarbij plan ik nog twee keer krachttraining en één keer zwemmen per week in.

Na een paar weken wil ik vijf keer per week hardlopen en de lange looptrainingen steeds iets langer maken. Zo heb ik in januari al een lange training van 45 kilometer op de planning staan. En ik februari ben ik dan van plan om een ronde van zestig kilometer te volbrengen. Zo kan ik deze afstand alvast ervaren en kan mijn lichaam tegelijkertijd aan de belasting wennen.

Het basistempo van mijn trainingen zal dan rond de tien kilometer per uur liggen en dat wil ik zeventig kilometer kunnen volhouden. Dat betekent dat ik in de wedstrijd zelf af en toe naar het toilet kan of mijn camelback kan vullen en nog steeds rond de negen kilometer per uur zal uitkomen. Dan zal ik in ongeveer acht uur deze ultraloop kunnen volbrengen. En dat lijkt mij een mooie prestatie!

Zin in een leuke podcast tijdens het hardlopen? Hier luister je de Trispiration Talks Podcast over mijn reis naar de ultraloop terug.

Hoe is het tot nu toe gegaan?

Al die plannen zijn natuurlijk mooi, maar de resultaten en voortgang tot nu toe zijn net zo belangrijk. Gelukkig gaat het nog steeds erg goed. De afgelopen dertig kilometer liep ik met een redelijk gemak tien kilometer per uur. Mijn lichaam begint aan de kilometers te wennen en herstelt goed. Ook mijn hoofd is al helemaal gewend. Als ik één dagje niet gerend heb dan heb ik de volgende dag heel veel zin om wel te gaan trainen.

Voorlopig heb ik nog geen last van spierpijn gehad en blijven de vervelende pijntjes ook uit. Het wordt tijd om tachtig kilometer per week te gaan rennen en kijken hoe mijn lichaam daar op zal reageren. Daarnaast ga ik binnenkort een alternatieve marathon in Egmond lopen. Deze wil ik graag onder de twee uur lopen en ik ben erg benieuwd of dat gaat lukken. Eén ding weet ik wel zeker; mijn PR van 1.47 uur ga ik niet verbreken. Maar dat is niet erg, dat wordt gewoon een doel voor 2022.

josta