Al vaker heb ik uitgelegd hoe belangrijk het is om genoeg te drinken. In meerdere blogs geef ik tips over genoeg drinken, genoeg meenemen en zorg dat je blijft aanvullen. Maar geloof het of niet, je kan ook teveel vocht drinken. En dat is ook een slecht plan.

Niet te weinig, maar zeker niet teveel vocht drinken

Als je te weinig drinkt, dan droog je langzaam uit. Het tekort aan vocht in de weefsels wordt dehydratatie genoemd en kan vervelende gevolgen hebben. Zo kan je last krijgen van hoofdpijn, verwarring, duizelig, misselijk en spierkrampen. Dehydratatie wil je vermijden, zeker omdat het in extreme omstandigheden niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk kan zijn.

Maar ook teveel vocht drinken kan nare gevolgen hebben en deze zogenaamde hyponatremia komt helaas ook regelmatig voor. Nu vraag je je vast af hoe?! Er zijn athleten die bij iedere drankpost stoppen en dan tussendoor ook hun camelback leegdrinken. En dan kan je zelfs tijdens een triathlon teveel vocht drinken.

Wat is precies het gevaar?

Als je teveel vocht drinkt tijdens een inspanning, dan krijg je een verstoorde zouthuishouding. Dit kan zorgen voor vermoeidheid, misselijkheid, krampen, spierzwakte en duizeligheid. Maar wacht eens even! Zie jij ook de overeenkomsten met de symptomen van dehydratatie?! Precies! Dat maakt hyponatremia des te gevaarlijker, want wanneer we last krijgen van deze symptomen, denken we al snel aan een vochttekort en gaan we dus nog meer vocht drinken.

Hoe kan je hyponatremia voorkomen?

Hyponatremia is makkelijker te voorkomen dan je denkt. Het is vooral belangrijk dat je jouw eigen lichaam kent en dat begint met meten. Meet bijvoorbeeld eens hoeveel vocht je verliest tijdens diverse weersomstandigheden en trainingstypes. Dit kan je doen door jezelf te wegen voor en na een training. Het verschil in gewicht is het vocht wat je verloren bent. Als je dit in een Excelbestand bijhoudt, zal je al snel een patroon zien. Bij 15 graden verlies je bijvoorbeeld minder vocht dan bij 30 graden. En voor een intensieve duurloop zal je meer moeten drinken dan bij een rustige duurtraining in zone 1. Zodra je weet wat je ongeveer verliest, dan leer je tijdens inspanning de juiste hoeveelheden vocht te drinken en zal je tijdens wedstrijden zeker net teveel vocht drinken.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.
josta