Voorafgaand aan jouw looptraining ga je nog even stretchen, het lichaam lang maken en de spieren statisch “verlengen”. Dat voelt lekker omdat je je wat soepeler voelt en je het idee krijgt dat je lichaam klaar is voor de training. Ook krijg je het gevoel dat je een warming-up hebt gedaan omdat je hier aandacht aan hebt besteed. Maar voorkomt dat beetje stretchen ook blessures?

Voorkomt stretchen een blessure?

Het antwoord op deze vraag is nee. Als je een spier ongeveer dertig seconden in een gerekte positie vasthoudt, dan noemen we dat statisch rekken. Deze manier van stretchen zorgt ervoor dat spieren tijdelijk hun kracht verliezen en daarmee verminder je automatisch je loop efficiëntie. En het gevolg daarvan is dat je de training minder goed uitvoert. Veel mensen denken dat ze door het stretchen de spieren en pezen voorbereiden op sprintjes en snelle contracties, maar doordat de spiervezels uit elkaar worden getrokken, gebeurt het tegenovergestelde.

Blijf het lichaam opwarmen

Toch is er niks mis met opwarmen van het lichaam, maar als je dit met een stretch wil doen dan is dynamisch stretchen een betere keuze. Voordat je dat gaat doen, kan je het lichaam beter alvast opwarmen door eerst rustig te joggen of wandelen. Daarna kan je dan een dynamische stretch of andere oefeningen doen, zoals kleine versnellingen, grote uitvalspassen, huppelen of diverse loopdrills.

Op deze manier bereid je je voor op bijvoorbeeld een intervaltraining en kan het lichaam de snelle contracties aan. En dan zal het de juiste kracht kunnen leveren die nodig is bij de snelheid van het rennen. Eigenlijk probeer je dan de actie-reactie van het lichaam wakker te schudden. Een paar uur na een training kan je overigens prima statisch stretchen. Ook vind ik het heel fijn om vlak voor het slapengaan nog even te rekken en te strekken. En dat is nog goed voor de flexibiliteit ook.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.
josta