Natuurlijk heb je als triatlete al meer dan genoeg keuze in de verschillende afstanden in de klassieke triathlon. Er is een sprinttriathlon, een Olympic Distance, de halve, de hele triathlon en natuurlijk de ultra’s. Nu deze mooie sport door steeds meer mensen ontdekt wordt, neemt vooral de populariteit van de sprintevenementen toe. Maar met de groei van de sport, ontstaan er ook steeds meer evenementen die op triathlon lijken en die stiekem best leuk zijn. Zo kan je tegenwoordig bijvoorbeeld ook deelnemen aan een Relay, een Duathlon of een Aquabike.

Relay

De relay bestaat uit alle onderdelen van de triathlon, maar wordt in teamverband uitgevoerd. Zo kan het voorkomen dat het eerste teamlid zwemt, het tweede teamlid fietst en de derde rent. Vooral voor beginnende triatleten en nieuwsgierige sporters is de Relay perfect, omdat het een heel makkelijke manier is om kennis te maken met de sport, zonder dat er uren voorbereiding en training nodig zijn.

Duathlon

Een duathlon of een run-bike-run is een triathlon, waarbij het zwemmen wordt overgeslagen. De meest voorkomende duathlon bestaat uit vijf kilometer hardlopen, vijftien Engelse Miles fietsen en dan weer vijf kilometer hardlopen. Natuurlijk heeft een sterke loper het meeste kans om een run-bike-run te winnen, maar ook voor de mindere loopsters kan het heel interessant zijn om mee te doen aan deze evenementen. Een duathlon is namelijk perfect om de wissel van fietsen naar hardlopen in wedstrijdverband te trainen.
Naast de run-bike-run zijn er ook regelmatig run-swim-runs waarbij men het zwemmen en hardlopen afwisselt. Hoewel ook deze vorm aan populariteit wint, zijn er nog weinig officiële wedstrijden en ziet met het vooral als trainingsevenement.

Aquabike

De aquabike is eigenlijk de minst leuke variatie op de triathlon. Het concept is simpel. Je zwemt, je fietst en je bent klaar. Natuurlijk is het een goede manier om het zwemmen en fietsen in wedstrijdverband te trainen, maar gevoelsmatig is een wedstrijd natuurlijk pas echt klaar wanneer je rennend over de finish komt.
De relay, de duathlon en de aquabike zijn de meest bekende evenementen, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Zo zijn er wedstrijden in de Verenigde Staten waarbij men niet zwemt, maar op pad gaat met een kano of een kayak. In de winterse gebieden organiseren ze ook triathlons die bestaan uit skiën, fietsen op een flat-tire-bike (een fiets met een soort rupsbanden) en hardlopen. Keuze genoeg dus! Maar hoe leuk al deze opties ook zijn, niets komt natuurlijk in de buurt van de klassieke triathlon.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

lesley