Wie kent het niet? Het lichaam, maar vooral het hoofd heeft geen enkele zin om te trainen. Je hebt een enorme offday en je weet niet waar te beginnen. Ik geef je graag zes tips om deze mindf*cks te verslaan en het brein om te zetten naar een positieve mindset.

Blijf kalm en haal een paar keer goed adem

Als je ineens de negatieve gedachtes voelt opkomen of misschien wel stress ervaart, focus je dan op jouw ademhaling. Stop even met alles wat je aan het doen bent en adem een paar keer diep in en uit. Zo simpel kan het soms zijn!

Het is de tijd van de maand

Wilde je lekker gaan trainen en lukt het niet? Heb je al een paar keer in- en uitgeademd en maakt dat ook geen verschil? Denk dan eens aan jouw cyclus. In welke week zit je eigenlijk? Als je rond de eisprong zit of over een paar dagen ongesteld moet worden, dan kan een zware en intensieve training misschien niet lukken. Doe dan een stapje terug en maak de training iets minder intensief. En heb geduld, over een paar dagen kan je gewoon weer knallen. Soms heeft pushen geen zin en werkt het averechts op jouw progressie.

Meer weten over deze tips? Luister dan de Trispiration Talks Podcast over De negatieve gedachten.

Laat jouw positieve mindset niet beïnvloeden door anderen

Wie scrollt er niet regelmatig door een social media feed heen? Jammer genoeg laten wij ons ook te veel en te vaak beïnvloeden door alles wat we op social media tegenkomen. Daar zien we de ene mega supervrouw na de andere. Ze werkt training na training af, heeft drie kinderen thuis, werkt fulltime en ziet er ook nog eens verdomd goed uit. Onzin natuurlijk! Ik hoop dat je inmiddels begrijpt dat niemand alles op social media deelt en dat het soms mooier wordt gemaakt dan het is.

Jouw trainingsschema heeft een coach voor jou zorgvuldig in elkaar gezet. Het is gericht op jouw doelen en jouw lichaam. Uiteindelijk is het ook jouw proces en niet alles gaat vanzelf. En een ding weten we helemaal zeker, zonder positieve mindset gaat het zeker niet lukken. Dus laat je niet ongemerkt beïnvloeden en wees af en toe een beetje lief voor jezelf.

Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwtjes en het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

Maak het behapbaar

Soms vind je een wedstrijd of ander doel zo spannend, dat je letterlijk aan de grond genageld staat. Hak dan die wedstrijd in kleinere doelen. Begin met de eerste ronde zwemmen en denk dan pas na over de tweede. Focus je op de eerste tien kilometer fietsen en begin daarna aan de tweede tien kilometer.

Maak kleine doelen voor jezelf en focus je op jouw gevoel. Hoe wil ik mij voelen na het zwemmen? Hoe vermoeid wil ik zijn na het fietsen? Door je op jouw gevoel te richten en niet op snelheid, zal je meer opleveren. Een positieve mindset laat je namelijk goed voelen, waardoor je meer uit jezelf kan halen en uiteindelijk ook krachtiger zal racen. En dan komt de snelheid vanzelf.

Houd die positieve mindset vast bij een blessure

Als je geblesseerd raakt, lijk het soms wel alsof de hele wereld tegen je is. Probeer ook dan die positieve mindset vast te houden en bedenk wat je nog allemaal wel kan. Overleg eventueel met jouw coach, trainer, begeleider of therapeut. Zij weten wie jij bent en hebben kennis van zaken. Meestal kan er nog veel meer dan je denkt en hoef je maar weinig conditie te verliezen. Maar misschien nog wel belangrijker, door te kijken naar wat je wel kan, kan je jouw aandacht verzetten naar het positieve en dat bevordert ook het herstel van blessure.

Veel plezier met de trainingen en blijf lachen! Dat is tenslotte het beste wat je kan doen.

Heb je last van een blessure en wil je hier meer over weten? Lees hier meer over blessures door overbelasting en acute blessures.

josta