Eindelijk durf ik het aan de wereld te vertellen. Op 21 maart 2021 ga ik een ultraloop doen tijdens de Vuurtorentrail op Ameland. De trail is 70 kilometer en ik heb nog nooit zo lang achter elkaar hardgelopen. Toch denk ik wel dat ik het kan. Als ik een hele triathlon aankan en twaalf uur achter elkaar kan sporten, dan moet dit toch ook lukken? Voor deze trail heb ik tien uur de tijd. Dat moet in theorie haalbaar zijn, maar hoe gaat dat zijn in de praktijk? Dat ga ik je via mijn podcast Trispiration Talks en deze blogs laten weten! Ik neem je mee tijdens mijn trainingen, avonturen en problemen.

Het plan voor een ultraloop is gemaakt

Sinds september 2018 ben ik stiekem al bezig met een ultraloop. Terwijl ik bij lag te komen van de bevalling van mijn tweede zoon, kwam het zomaar in mijn hoofd op. Nog volledig in de kreukels bedacht ik dat ik twee jaar later best een ultraloop zou kunnen doen. Nu twee jaar en drie maanden later ben ik, in de voorbereiding, al flink op weg. Ik begon met een uurtje wandelen en één minuut rennen en inmiddels loop ik iedere week twee halve marathons en voeg ik daar nog drie korte loopjes aan toen.

Marathon des Sables

In september 2019 liep ik al een ultraloop tijdens de halve Marathon des Sables op Fuerteventura. Op de tweede dag stond er 55 kilometer op de planning. Dat was de eerste keer dat ik voorbij de magische marathonafstand ging. En dat was nog best spannend. Vooraf wist ik niet of ik het ging halen, maar ik heb het gedaan. Niet op snelheid, maar ik liep het wel binnen de limiet. Dit was zo ongelooflijk en smaakte naar meer.

Ben je nieuwsgierig naar het hele verhaal over de Marathon des Sables? Je leest het hier.

Hardlopen met het gezin

Voor mij is hardlopen goed te combineren met mijn twee kinderen, twee honden en een bedrijf. Als gezin gaan wij vaak samen hardlopen. De honden maken de nodige kilometers, de kinderen zijn buiten en als ze uitgerend zijn, vallen ze lekker in slaap in de kar. Op deze manier kunnen mijn vriend en ik makkelijk vele kilometers maken.

In de zomer van 2019 en 2020 hebben we zelfs een vierdaagse hardloopvakantie gehad. Langs de Nederlandse kust renden we van hotel naar hotel. Iedere dag maakten we zo’n 25 tot 35 kilometer, met zelfs één etappe van 43 kilometer. En geloof het of niet, de kinderen en de honden waren gewoon mee. Iedere twee uur namen wij een pauze zodat de kinderen even konden spelen en de honden en wij even konden bijtanken. Ik kan het iedereen aanraden met jonge kinderen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

Wat brengt de toekomst?

En dan komt toch de vraag weer op. Zou ik ook op één dag alle kilometers kunnen rennen? Sinds mijn avontuur op Fuertaventura ben ik blijven hardlopen en inmiddels kruip ik weer langzaam naar de tijden die ik liep voordat ik kinderen kreeg. Dit heb ik bewust rustig aangepakt, omdat mijn lichaam dit aangaf. Daarnaast doe ik veel krachttraining en speciale oefeningen om blessures te voorkomen. En natuurlijk plan ik ook af en toe een zwem- en fietstraining in voor de afwisseling. In december 2020 ben ik over de 35 kilometergrens  gegaan en ga ik voor een basis van hardlooprondjes van twintig kilometer. Zal mijn lichaam dat ook aankunnen? Dat laat ik jullie weten in mijn blogs en in mijn podcast Trispiration Talks.

josta