Als je met triathlon wil starten hoef je niet gelijk duizenden euro’s uit te geven aan een racemonster, want met een tweedehands of oude fiets ga je het ook zeker redden.

Beginnen met een wetsuit, goede helm en oude fiets

Toen ik met triathlon begon, had ik een klein budget. Ik kon net aan honderd euro uitgeven en kocht daar een wetsuit, helm en een startbewijs voor. Ik viste wat sportkleding en een paar hardloopschoenen uit de kast en had nog een MTB in de schuur staan. Ik dacht dat ik daar wel mee kon gaan fietsen, maar een vriendin had nog een oude fiets over die ik mocht gebruiken. Omdat deze racefiets onder de spinnenwebben zat en de banden helemaal uitgedroogd waren, had het wel wat aandacht nodig, maar dat was geen probleem. Dankzij een sopje en een bezoekje aan de fietsenmaker, was hij weer als nieuw. Voor dertig euro was mijn racemonster klaar! Hij was weliswaar iets te groot, maar het ging. Na één keer trainen stond ik vier dagen later aan de start van mijn eerste achtste triathlon.

Stapje voor stapje

Een jaar later kocht ik een iets betere fiets. Dit keer de oude fiets van een zestienjarige meisje. Zij kreeg een nieuw model van haar sponsor en haar oude fiets was, qua maat, perfect voor mij. Het was zo’n fijne fiets dat ik op deze fiets zeven jaar lang triathlons heb gedaan. Ook mijn eerste hele triathlon fietste ik hierop. In die periode was mijn budget nog steeds niet groot, maar ooit wilde ik wel graag een mooie en snelle triathlonfiets. Daarom besloot ik te gaan sparen en hard te leren fietsen op deze fijne maar oude fiets. Ik wilde sterker worden, technisch beter leren trappen en meer wattage kunnen weg fietsen. Ik gaf hem zelfs een koosnaam, want vanaf dat moment heette hij mijn gele Fausto Coppie.

Weet jij wat het verschil tussen een racefiets en een tijdritfiets is? In dit artikel leg ik het je uit!

Tijd voor een nieuwe

Zeven jaar later had ik genoeg geld gespaard en kocht ik mijn huidige fiets MR Cubie. Daar deed ik 2012 mijn tweede hele triathlon op. Omdat ik jarenlang hard trainde, sterker werd en vele kilometers op mijn oude fiets in de benen had, fietste ik met mijn MR Cubie veertig minuten van mijn oude tijd af. En dat na maar drie trainingen.

Daarom zeg ik altijd dat je beter nog even kan wachten met het kopen van een nieuwe triathlonfiets. Want op een oude fiets moet je het leren en daarna kan je op een nieuwe wegvliegen. En als je op die oude fiets verliefd wordt op de sport, dan ga je nog jarenlang genieten van een nieuwe triathlonfiets en is het de investering in alle opzichten waard.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta