Nu de dagen weer korter worden en de temperatuur weer een stuk gezakt is, kunnen we stellen dat we midden in het offseason zitten. Voor een triatlete is dit het perfecte moment om de nodige rust te pakken, nieuwe doelen te stellen en plannen te maken. En wanneer je dat handig aanpakt, zal je sterker en beter aan het nieuwe triathlonseizoen kunnen beginnen.

Offseason

Maar wanneer begint dat offseason in de triathlon? In tegenstelling tot bijvoorbeeld het voetbal- of tennisseizoen is het triathlonseizoen niet voor iedereen gelijk. De start en het eind van het offseason is persoonlijk en valt het tussen de laatste wedstrijd van het jaar en de start van de trainingen voor het nieuwe seizoen. 

Pak je rust

Hoewel de meeste triatleten heel enthousiast zijn en helemaal geen rust willen nemen, is het juist slim zijn om tijdens de wintermaanden een stapje terug te doen. Zo voorkom je dat je overtraind raakt en ben je bovendien weer gretig in de trainingen en aan de start van het nieuwe seizoen. 

Probeer eens wat anders 

Zelfs de meest fanatieke triatleten willen na een heel seizoen zwemmen, fietsen en hardlopen wel eens iets anders doen. En daar is het offseason perfect voor! Tijdens een strenge winter kan je bijvoorbeeld gaan schaatsen. Of een mooie wandeling maken door het bos. Maar ook een les yoga of pilates is een fijne afwisseling op de duursporten. Natuurlijk kan je af en toe een rondje gaan hardlopen of een paar baantjes gaan zwemmen, zolang je maar plezier maakt en niet teveel met training bezig bent.

Stel nieuwe doelen

Nu het trainen even niet tot de dagelijkse bezigheden hoort, is het een goed moment om het afgelopen seizoen te evalueren en voor het komende seizoen doelen te stellen. Waar ben je tevreden over? En wat had beter gekund? Als je bijvoorbeeld een betere hardloper of snellere zwemmer wil worden, is het slim om er ook over na te denken hoe je dit doel gaat bereiken. Want beter worden gaat nu eenmaal niet vanzelf! Zo kan je er voor kiezen om op dinsdag mee te doen aan de zwemtrainingen. Of schrijf je in voor een van de cursussen van Trispiration. Zo zal je beetje bij beetje beter en sterker worden.

Maar die progressie wil je volgend seizoen natuurlijk ook terugzien in jouw races. En waarschijnlijk weet je al bij welke race je dit wil laten zien. Schrijf je alvast in voor deze races, zodat je weet naar welke datum je gaat toewerken. Daar omheen kan je dan een schema van trainingen, rust en wedstrijden maken, zodat jij zal pieken op het juiste moment. Weet je niet precies hoe je dit moet aanpakken? Neem contact op met Josta en met haar ervaring en tips maakt zij het perfecte schema voor je!

Check je materiaal 

Het is een open deur, maar het offseason is ook het moment om je materiaal te checken. Breng je fiets weg voor een beurt, vervang de banden en check of de remmen het nog goed doen. Offseason is ook het moment om nieuwe hardloopschoenen te kopen en in te lopen of je wetsuit te laten repareren. Dan weet je dat jij én jouw materialen weer fris en goed uitgerust kunnen beginnen aan het nieuwe seizoen. 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

lesley