Zo vaak hoor ik van mijn coachees en andere sportieve vrouwen dat ze last hebben van misselijkheid, hoofdpijn of buikpijn na een training of een wedstrijd. Veel denken dat deze kwaaltjes er nu eenmaal bij horen, maar dat is absoluut niet waar.

Vergeet de hoofdpijn

Ik zal je, aan de hand van een voorbeeld, uitleggen waarom misselijkheid, hoofdpijn of buikpijn helemaal niet bij de duursport hoort. Op jouw trainingsschema staat een duurloop van 1u15min. Je gaat naar buiten in je hardloopkleding en zet je horloge aan. Drinken is niet nodig want het is maar 75 minuten en het is bovendien zoveel gedoe om een bidon, rugzak, of hardloopgordel mee te nemen of om te doen. Eenmaal thuis spring je onder de douche, neem je een extra glaasje water en ga je weer door met het werk. Maar een paar uur later speelt de hoofdpijn op. Waarom gebeurt dat toch steeds na een training?

Het antwoord is simpel. Zelfs na een uurtje sporten verlies je vocht en dat is vaak meer dan je denkt. Nu denk je misschien: ‘Maar ik zweet eigenlijk nooit. Verlies ik dan ook vocht?’ Ja, ook als je bij de zogenaamde niet-zweters hoort, raakt het lichaam vocht kwijt. Als je geen roofbouw op je lichaam wil plegen en dus van die hoofdpijn af wil, zal je dus op z’n minst water moeten meenemen. Ook bij kortere trainingen.

Neem ook afscheid van misselijkheid en buikpijn

Ben je iemand die goed bezig is en, naast sportdrank, ook voeding tot je neemt? En heb je, tijdens trainingen, last van buikpijn of misselijkheid? Weeg jezelf dan voor en na de training en doe dat bij verschillende weersomstandigheden, trainingen en intensiteiten. Op die manier kan je er makkelijk achter komen hoeveel vocht je verliest. Zo weet je wat je weer aan moet vullen.

Controleer ook hoeveel scheppen sportdrank je nodig hebt op 500ml. Op koudere dagen zal dat iets meer zijn dan bij bijvoorbeeld dertig graden, omdat je de koolhydraatinname moet aanpassen op de weersomstandigheden en het soort training. Als je dan nog steeds last hebt van misselijkheid en/of buikpijn, kan je nog van merk wisselen. Er zijn zoveel verschillende soorten sportvoeding, dat er voor iedereen wel wat te vinden is. Ga op onderzoek uit en probeer het uit tijdens een training. Dan ben je straks goed voorbereid tijdens een wedstrijd.

Triathlon Game Changer

Vind je het lastig om met trainingen en voeding aan de slag te gaan? Of heb je vragen over het gebruik van sportvoeding tijdens een training zodat je geen last meer zal hebben van hoofdpijn, buikpijn of misselijkheid? Neem dan contact met mij op of schrijf je in voor de Triathlon Game Changer. Hierin leer je hoe je het ideale trainingsschema en voedingsplan voor jezelf kan neerzetten. Afgelopen week is de eerste groep van start gegaan, maar rond juli 2021 zal er een nieuwe editie plaatsvinden. Kijk voor meer informatie hier en schrijf je alvast in.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta