Zoals ik al eerder schreef, was ik van plan om tijdens het offseason het ketodieet te gaan volgen. November en een deel van december waren daarom de ideale maanden voor dit experiment. Ben je benieuwd hoe het mij bevallen is? In deze blog lees je er alles over.

De minnen

Laat ik beginnen met de minpunten. Allereerst heb ik onderschat hoeveel tijd het kost om apart te moeten koken. Normaal gesproken eten mijn vriend, kinderen, au pairs en ik dezelfde maaltijd. Nu moest ik ineens een extra maaltijd bereiden, wat mij al snel twee tot drie uur per dag kostte. En die tijd kan ik eigenlijk wel beter gebruiken. Ook op bezoek of naar een restaurant gaan is een hele uitdaging. Omdat er vaak te weinig of geen keuze was, at ik bijna niets en daar kan ik heel slecht tegen. Ik hou namelijk teveel van eten! Daarnaast eet ik zoveel mogelijk veganistisch, wat buiten de deur vaak voor een dubbele uitdaging zorgde.

Suikerjunk

Het grootste probleem is misschien nog wel dat ik een gigantische suikerjunk ben. Suiker laten staan vond ik een enorme uitdaging. Sterker nog, mijn koffie zonder suiker drinken is echt geen optie voor mij. Ik heb het al zo vaak geprobeerd, maar ik vind het gewoon echt niet lekker. Mijn koffiemomenten zijn mijn rustpunten tijdens mijn drukke dag. Een lekker kopje koffie is mij daarom twintig keer meer waard dan dat kleine beetje suiker. Ook de lange duurtrainingen kon ik lastig zonder mijn sportvoeding met koolhydraten doen. En  wat moet je dan nemen? Daar heb ik nog geen oplossing voor gevonden.

Wil je  meer weten over triathlon en voeding? Luister dan naar de podcast van Trispiration Talks.

De plussen

Maar ik heb ook veel positieve punten kunnen ontdekken aan deze manier van eten. Zo kreeg ik na een paar dagen al veel meer energie. Na een periode van veel ziek en oververmoeid zijn, was dat een verademing. Ik at veel meer groente en fruit. Ook ruilde ik mijn boterham met hagelslag in voor een gezond ontbijt, zoals een smoothiepudding met chia zaadjes, amandelmelk, frambozen, eiwitpoeder en vanille extract. Ik ging regelmatiger eten waardoor ik geen hongerklop meer kreeg en mijn energie in balans bleef.

Mijn ketodieet

Twintig tot dertig procent van mijn ketodieet bestond uit koolhydraten, dus het was geen koolhydraatvrij dieet. Dat was in combinatie met de eiwitten en vetten genoeg voor mij. Dankzij de extra vitamines en het extra vocht, dronk ik automatisch minder koffie. Mijn buik werd rustiger en kalmer en was niet meer opgezet of pijnlijk. In deze periode ben ik ongeveer een kilo afgevallen. Toen de feestdagen in zicht kwamen, ben ik gestopt. Het was bijna niet te doen met alle feestjes en visite. En eerlijk is eerlijk, ik ben ook niet zo heel streng voor mijzelf 😉

Fysiek gezien heb ik weinig negatieve effecten ondervonden van het ketodieet. Dat kan komen omdat ik tijdens deze maanden maar maximaal twee uur in de week heb getraind. Trainen op een nuchtere maag doe ik nooit, maar op de lekkere en gezonde keto-ontbijtjes kon ik prima hardlopen. Ook kan veel groente en fruit of regelmatiger eten weinig negatiefs opleveren. Bij trainingen van een uur of langer had ik wel behoefte aan mijn sportdrank en clifbloks, waar veel koolhydraten in zitten.

Mijn conclusie

Ik geloof dat een periode volgens het ketodieet eten je echt wel iets op kan leveren, zolang je wel tijdens trainingen voldoende koolhydraten neemt. Ofwel, de gezonde combinatie is in mijn ogen ideaal. Dan kom je weliswaar niet in ketose, maar het kan er wel voor zorgen dat je vetoxydatie en vetverbranding gunstiger wordt. En daar kunnen wij als duursportvrouwen ook weer voordelen uithalen. Vetten vlammen nu eenmaal beter onder het genot van een beetje koolhydraten en dat is precies wat je wil bij een langdurige wedstrijd.

100% keto eten en dat altijd volhouden lijkt mij voor een triatlete geen gezonde optie, een combinatie van het ketodieet en een gezonde levensstijl lijkt mij een betere keuze. Maar dit zijn natuurlijk mijn eigen bevindingen en conclusies. Op dit moment heb ik  nog steeds een gezellig vetpercentage van 34%, maar ik maak mij geen zorgen. Ik heb nog acht maanden voor mijn grote wedstrijd en dan wil  ik weer zijn zoals ik was voordat ik  kinderen kreeg. Of  nou ja, bij benadering dan.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta