Graag neem ik jullie mee terug in de tijd. Naar 2011 om precies te zijn, want dat is het jaar van mijn eerste hele triathlon.
Het jaar 2010 was voor mij een jaar zonder triathlon. Dat jaar reisde ik door Zuid-Amerika met de man waar ik destijds mee getrouwd was. Bij terugkomst in augustus 2010 wilde ik de triathlon weer oppakken en startte ik met trainen, omdat ik graag een halve wilde doen. Dit keer wilde ik het wat beter en serieuzer aanpakken, dus regelde ik een coach. De trainingen gingen zo lekker, dat ik na drie maanden de gevaarlijke vraag durfde te stellen: “Zou ik een hele triathlon aankunnen?” Natuurlijk wist ik het antwoord al, maar ik vond het ook heel spannend. Het antwoord was inderdaad JA en toen ben ik los gegaan en vol gaan trainen voor mijn eerste hele triathlon.

Trainen voor mijn eerste hele triathlon

Mijn relatie was destijds al niet echt goed meer en trainen voor mijn eerste hele triathlon was voor mij een mooie uitweg. Mijn ex was vaak weg en bleek later in het geheim al een andere relatie te hebben. Ergens voelde ik dit en daarom was ik zo blij dat ik voor mijzelf en voor de triathlon koos.
Vanaf kleins af aan ben ik een zwemster. En kan ik goed fietsen, maar ik ben een slechte loopster. Helemaal in 2010, want ik had nog nooit een marathon gelopen. Maar het grappige was dat ik de meeste twijfel had bij de 180 kilometer fietsen, want na 100 kilometer fietsen was ik eigenlijk al doodop. Hoe kon ik dan  80 kilometer extra fietsen en daarna nog 42 kilometer hardlopen?

Het aftellen is begonnen

Het was augustus 2011 en ik had nog maar twee weken voor mijn eerste hele triathlon. Ik ging nog een keer het openwater in. Die dag was het warm en er lag veel groene alg in het water. Ik dacht er eigenlijk niet veel over na, maar de volgende dag was ik doodziek. Achteraf denk ik dat het blauwalg was, want ik was niet de enige die zich zo slecht voelde na de zwemtocht. Uiteindelijk heb ik acht dagen op bed gelegen en was ik zes kilo lichter. Mijn stresslevel steeg enorm. Kon ik wel starten? Zou ik de finish wel halen? Ik had een jaar keihard getraind voor mijn eerste hele triathlon en ik was zo bang dat het foetsie zou zijn na acht dagen.

Ga ik starten of niet?

Of ik uiteindelijk op tijd hersteld ben en of ik de finish gehaald heb, lees je in de volgende blog. Wil jij ook gaan trainen voor jouw eerste hele triathlon? Of misschien een eerste stap zetten en deelnemen aan een achtste of kwart triathlon? Ik help je graag op weg. Neem voor meer informatie contact met mij op of check de online Start2tri cursus.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta