Het jaar is misschien een beetje vreemd begonnen, maar we kunnen er nog steeds een succesvol triathlonjaar van maken. Natuurlijk is een goede voorbereiding het halve werk en is planning en periodisering de sleutel tot succes. Maar hoe kan je dat het beste aanpakken?

Wat wordt jouw doel in dit triathlonjaar?

Om goed te kunnen plannen en periodiseren, moet je eerst bedenken wat de belangrijkste wedstrijd van dit triathlonjaar gaat zijn. Dit wordt jouw A-race en vanaf die belangrijke datum ga je terugrekenen naar de dag van vandaag. Deze periode verdelen we in blokken van vier weken en voor ieder blok maak je subdoelen. Met het behalen van ieder doel, doe je een stapje in de richting van jouw belangrijke race.

Focus je op techniek en conditie

Het is heel goed om te blijven werken aan de techniek, maar vergeet de conditie ook niet. De juiste techniek maakt je sneller, maar een goed uithoudingsvermogen en voldoende kracht geeft ook extra snelheid. En het zorgt er bovendien voor dat je het langer vol kan houden. Dus focus je op jouw doel en verlies de verschillende onderdelen dit triathlonjaar niet uit het oog.

Wil je tips horen? Luister dan de Trispiration Talks Podcast over dit onderwerp.

Train met verschillende intensiteiten

Als beginner ben je vooral bezig met de opbouw van de conditie en ben je al blij wanneer je een uur lang kan trainen. Je let nog niet teveel op hartslag of intensiteit. Maar als je eenmaal het uur kan volmaken, dan kan je de focus gaan verleggen en gaan werken met verschillende trainingsintensiteiten. Zo kan je denken aan interval of rustige duurlopen. Uiteindelijk wil je alle zones raken en in alle zones de beste techniek kunnen volhouden. Wil je de verschillende intensiteiten in één training stoppen? Maak er dan een spel van! Ren bijvoorbeeld heel hard een heuvel op en ga, als herstel, weer rustig naar beneden.

Zorg dat je alle disciplines van de triathlon tackelt

Natuurlijk heeft iedereen zijn favoriete en minst favoriete sport in de triathlon. Helaas hebben we toch al snel de neiging om voor de leuke onderdelen te gaan trainen, maar dat gaat je niet aan een beter resultaat helpen. Zorg ervoor dat je alle drie de sporten netjes en goed in balans over de week verdeeld. Hoe meer je richting de lange afstanden gaat, zal je ook verhoudingsgewijs meer uren in het fietsen, dan in het hardlopen en zwemmen, moeten stoppen.

Vergeet de balans- en krachttraining ook niet. Om blessures te voorkomen en snelheid te kunnen opbouwen, zijn deze vormen van training onmisbaar. Merk je dat je een deel van de techniek niet onder de knie krijgt? Dan kan dat ook komen omdat je fijne motoriek, balans of kracht mist.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

Wees lief voor jezelf

Hard en vaak trainen is belangrijk, maar rust en herstel zijn misschien wel net zo belangrijk. Zorg daarom goed voor jezelf en bouw rust en herstel in. Vul deze tijd dan niet met extra werk of sociale activiteiten, maar pak volledige rust. Maak van deze hersteltijd een gewoonte en kies ook voor de juiste voeding om het herstel te ondersteunen.

Vraag hulp in jouw beste triathlonjaar

Merk je dat je het lastig vindt om de lange trainingen vol te houden en heb je niet genoeg discipline om te trainen? Ondanks dat triathlon een solosport is, hoef het zeker niet alleen te doen. Sluit je bijvoorbeeld aan bij het Trispiration Triathlon Team. Deze fanatieke dames motiveren elkaar en halen zo het beste uit hun triathlonjaar. Kan je wel wat meer begeleiding gebruiken? Neem dan contact met mij op en ik help je verder.

josta