Als je al voor drie verschillende sporten aan het trainen bent, is de kans groot dat je de krachttraining af en toe overslaat. Zwemmen, fietsen en hardlopen is tenslotte veel zoveel leuker dan uren in de sportschool staan. Toch is het niet verstandig om het krachthonk altijd over te slaan. Goede krachttraining kan namelijk bijdragen aan een snellere race, maar dat is niet het enige! Af en toe een rondje in het krachthonk kan zelfs blessures helpen voorkomen. 

Krachttraining voor meer snelheid

Voor een onderzoek in de Medicine & Science in Sports and Exercise volgden vijftien triatleten een krachtprogramma van veertien weken. Wat bleek? Na deze periode was zowel  hun snelheid als VO2 max verbeterd. Uit ditzelfde onderzoek kwam overigens ook naar voren dat krachttraining effectief kan zijn voor de prestaties op alle niveaus. Dus of je nu een beginnende of een ervaren triatleet bent, iedereen heeft baat bij krachttraining. 

Ben je benieuwd naar de hardlooptips en andere verhalen van triatleten? Luister dan naar de podcast van Trispiration Talks.

Blessurepreventie

Maar ook wanneer je tevreden bent over je huidige vorm en snelheid, mag deze training niet ontbreken in de routine.  In een van de laatste artikelen van de The Sports Medicine and Arthroscopy Review schrijven een aantal onderzoekers dat een goed krachtprogramma essentieel is om blessures te voorkomen. Volgens de onderzoekers zijn er zelfs aanwijzingen gevonden dat de kans op overbelasting met de helft kan worden teruggedraaid.

Hoe werkt dat precies? Het lichaam kan worden gezien als een lange keten van spieren. Zodra er een zwak punt in deze keten ontstaat, zullen de andere spieren harder moeten werken om het lichaam sterk en stabiel te houden. Zo’n overbelasting kan op zijn beurt weer zorgen voor vervelende spierblessures. Daarnaast kunnen sterke spieren beter de klappen van bijvoorbeeld het hardlopen opvangen. Op deze manier krijgen de botten en gewrichten het minder zwaar te verduren. 

Wil je ook graag krachttraining aan je wekelijkse trainingen toevoegen, maar weet je niet hoe?  Doe dan een keer mee aan de krachttraining voor duursporters van Trispiration. Kijk voor meer informatie over deze training hier. 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

lesley