Krachttraining kan je op verschillende manieren toepassen. Vanuit mijn opleiding als revalidatietrainer heb ik hier veel mee gewerkt. Zo kan je hormonen stimuleren, bepaalde structuren in je lichaam versterken of aan krachttraining doen om esthetische redenen. Maar welk soort is dan geschikt voor een vrouw die met duursport bezig is?

Krachttraining voor onder de veertig

Je hebt vast weleens de term krachtuithoudingsvermogen gehoord? Dit is een belangrijke zaak als je met duursport bezig bent. Met deze vorm van krachttraining doe je aantal series van 12-16 herhalingen met een bepaald gewicht. Dit is zeer geschikt voor alle vrouwen onder 45 of als je nog niet in de overgang bent. Je zal niet direct sterker worden, maar de belastbaarheid van het lichaam stijgt wel. Hierdoor kunnen de pezen, spieren, aanhechtingen langer kracht leveren tijdens het zwemmen, fietsen en hardlopen. Met deze manier van trainen word je absoluut geen bodybuildster, maar train je de spiervezels om een bepaalde kracht langer vol te kunnen houden. Aan de buitenkant kan je een spierdefinitie zien, wat gepaard gaat met bijvoorbeeld een verlaging van je vetpercentage.

Sterk blijven na de overgang

Ook na de overgang is het belangrijk om krachttraining te blijven doen. Je kan dan kiezen voor een HITT training. Deze training is gericht op snelheid, sprint, veel activiteit en een hoge intensiteit. Dit is goed voor vrouwen die de veertig in gaan en voor vrouwen in en na de overgang. Ben je jonger dan veertig? Dan kan je af en toe een HITT training inplannen als je bijvoorbeeld voor korte afstanden aan het trainen bent.
Deze vorm van krachttraining zorgt ervoor dat de snelheid van contractie van je spieren wordt verbeterd. Daarnaast train je ze om krachtiger te kunnen samentrekken. Hierdoor is het meer op explosie gericht en is het niet geschikt voor spieropbouw. Wil je liever meer spieren opbouwen? Dan ga je echt naar een bodybuilder methode, waarin je 8-12 herhalingen doet en met name veel kracht zet in de excentrische fase van de oefening.

Wil je meer weten over krachttraining in de duursport? Doe dan mee met de Triathlon Game Changer. Daar vind je diverse video’s over krachttraining, maar ook andere trainingen die je kan volgen. We werken met verschillende trainingsschema voor de diverse fasen in je cyclus. Voor vrouwen in de overgang is er een schema met passende krachttraining dat ervoor zorgt dat je je hormonen de juiste kant op kan sturen, je bodycompositie klopt in vet- en spierverhouding en dat je het maximale uit je trainingen zal halen. Schrijf je hier in!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta