Voor het grote publiek bestaat de triathlon uit drie sporten, maar in werkelijkheid zien wij de voeding als de vierde discipline. De juiste sportvoeding kan een wedstrijd maken of breken. Voor mijn coachees maak ik daarom, naast een trainingsschema, een wedstrijdplan waarin de sportvoeding staat uitgeschreven. Vooraf trainen we hierop en weten we wat en hoeveel voeding er nodig is. Ook leren we direct wat er wel en niet werkt bij het doel of de wedstrijd waar we naar toe werken.

Sportvoeding

Onder sportvoeding rekenen we alles wat je tot je neemt bij inspanning. Dat zijn gels, repen en sportdrank, maar ook eventueel vast voeding in vorm van gedroogde abrikozen of bananen. Tegenwoordig kan je sportvoeding verkrijgen in diverse smaken en soorten. Maar wat is nu goed voor jou?

Ga testen

Die vraag is nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Zodra je wedstrijd langer dan een uur gaat duren, weet je dat je sportvoeding nodig zal hebben. Maar wil je dan vloeibaar of vast voedsel? Hoe lang ben je onderweg? En wat past bij welke sportactiviteit?

Bij triathlon kan je op de korte afstanden het beste alles vloeibaar nemen, zoals sportdrank en gels in combinatie met water. Naarmate de afstanden langer worden, kan het zijn dat gels niet meer zo lekker vallen. Ook als je in iets koudere omstandigheden een wedstrijd hebt, dan kan vaste sportvoeding op de fiets uitkomst bieden. Zorg ervoor dat je er genoeg water bij kan drinken, zodat je maag het voedsel goed kan verteren. Kies dan wel weer voor gels bij het hardloopdeel van je triathlon.

Maar hoe handig de theorie ook is, het meest belangrijke is om alles te testen tijdens een training. Zo verandert je smaak soms en leer je bovendien hoe jouw maag reageert op deze sportvoeding bij een inspanning. Test ook hoeveel je moet drinken. Probeer dat bij verschillende temperaturen te doen, zodat je weet hoeveel vocht je nodig hebt om in balans een training of wedstrijd uit te komen.

Op zoek naar een team  met gezellige en bijzondere sportvrouwen? Sluit je dan aan bij het Trispiration Triathlon Team.

Eten en drinken

Net als bij de andere onderdelen moet je ook op de sportvoeding trainen. Zorg dat het lichaam gewend raakt aan een opname van 60 gram koolhydraten per uur. Dit is wat je namelijk gemiddeld nodig hebt.

Je kan je maag en darmen trainen door te beginnen met 20 gram koolhydraten per uur en het vanuit daar op te bouwen. Datzelfde geldt voor drinken. Start met het oefenen van 500 ml per uur. Heb je meer nodig vanwege hogere temperaturen? Ga het trainen en spreek met jezelf af om elk kwartier minimaal drie slokken te nemen, of je nu zin hebt of niet. Moet je onderweg plassen? Dat is een goed teken! Dat betekent dat je goed bezig bent met je vochthuishouding. Wil je meer weten? Neem contact met mij op of check hier mijn cursus Sportvoeding.

josta