Marloes Vos zit van haar 14e tot haar 25e levensjaar in een rolstoel door een spieraandoening. Dan gooit ze het roer drastisch om. Drie jaar later heeft zij de finish bereikt van meerdere 1/8e en 1/4e triathlons en is het haar grote droom om volgend jaar een hele triathlon te volbrengen. We willen graag alles weten over deze bijzondere triatleet.

Meer over Marloes

Marloes is 28 jaar en woont in de provincie Gelderland. Na haar studie dierwetenschappen in Wageningen gaat zij aan de slag als productmanager bij een internationaal fokkerijbedrijf. “Ik ben gefascineerd door dieren en vind het superinteressant om uit te vissen wat een dier doet met zijn omgeving en alle factoren daaromheen. Dat hebben wij als triatleten ook. We hebben te maken met allerlei factoren om ons heen en daar moeten we mee dealen”, aldus Marloes. Daarnaast is Marloes ambassadeur van Dutch Adaptives. Een stichting die sporten voor mensen met een beperking of chronische aandoening mogelijk wilt maken. Een bezig bijtje dus!

Het roer gaat om

Door haar chronische ziekte zit Marloes vanaf haar 14e in een rolstoel. Ze kan moeilijk lopen en heeft altijd pijn. De enige sport die ze kan doen is paardrijden, maar op een gegeven moment gaat dat ook niet meer. Het wordt tijd om beter voor zichzelf te zorgen. Ze valt 30 kilo af, omdat gezegd wordt dat dat beter is voor haar. “Maar het ging alleen maar slechter met me”, vertelt Marloes. “Gelukkig kwam ik toen bij een hele goede fysio terecht die zei: ‘Jij moet gaan bewegen en je lichaam uitdagen.’ Dat is in mei vier jaar geleden.”

Stapje voor stapje gaat Marloes sporten. En het wonder geschiedt, want drie maanden later doet ze mee aan haar eerste obstacle run. Als ze in haar geboorteplaats Gendt toeschouwer is bij de jaarlijkse triathlon waar haar achterneefje aan meedoet, start haar triathlondroom. “Ik dacht: dat zou tof zijn als ik daar ooit aan mee kan doen”, aldus Marloes.

Het interview gaat verder onder de foto.

De eerste triathlon

“Ik kon niet zwemmen en niet fietsen, alleen een beetje hardlopen. Met mijn eerste personal trainer ben ik aan de slag gegaan en daar heeft het triathlonvirus mij te pakken gekregen. Ik merkte al snel dat duursport voor mijn ziekte echt het beste medicijn is.” En het resultaat mag er zijn, want In 2018 finisht Marloes euforisch haar eerste 1/4e triathlon in Gendt. In datzelfde jaar doet Marloes nog twee 1/8e triathlons en maakt daarna weer een stap naar de obstacle runs. Maar dan geeft haar lichaam aan dat dit teveel is.

Kennismaking met Josta

“Ik twijfelde erg wat ik nu moest doen”, vertelt Marloes. “Alsof het zo moest zijn, kwam Josta toen op mijn pad en het klikte. Samen met haar ben ik in juni vorig jaar gestart met trainen. Mijn doel is om dit jaar mee te doen aan een halve triathlon en volgend jaar aan de hele. Josta is niet alleen mijn trainster, maar ook mijn buddy. Zij racet mee ‘in dienst’ van mij.”

Zin in een weekend vol trainingen en gezelligheid? Meld je aan voor een van de trainingsweekenden van Trispiration.

Planning, planning, planning

“Hoe ik mijn trainingen combineer met mijn baan? Josta”, lacht Marloes. “Ik merk wel dat als je alles zelf moet plannen naast een fulltime baan, het een hele lastige puzzel is. Triathlon is zo belangrijk voor mij, het is mijn medicijn. Mijn dagen bestaan uit werken, eten, sporten en rusten. Ik werk om te sporten, anders kan ik het niet betalen. Josta is er altijd voor mij. Vrouwen cijferen zichzelf vaak weg voor anderen, maar dit gun ik mijzelf.”

Triathlon is vrijheid

Als ik Marloes vraag wat de triathlon voor haar betekent, is het even stil. “Triathlon geeft mij mijn vrijheid”, klinkt het dan overtuigend. “Als ik in het water lig, voel ik even niet dat ik ziek ben. Als ik op de fiets zit, ben ik in mijn element. Hardlopen is echt zwaar, maar als die finish in beeld komt, ben ik euforisch. De triathlon geeft mij zowel fysieke als mentale vrijheid. Ik heb veel tegenslagen gehad en ervoor gevochten om te staan waar ik nu sta. Daar ben ik supertrots op.”

Triathlondroom

Marloes hoopt dat de triathlonsport toegankelijk wordt voor meer mensen. Dat meer mensen de stap durven nemen om hun dromen waar te maken. “Gewoon doen en genieten”, vertelt Marloes enthousiast. “Schakel de juiste mensen in om je te helpen. Dat gun ik iedereen. Je hoeft echt niet urenlang te trainen voor de triathlon. Als je meedoet aan 1/8e triathlon, zijn een paar uurtjes trainen in de week al voldoende. En natuurlijk is het mijn ultieme droom om die hele triathlon volgend jaar te finishen. Ik vind het doodeng, maar ik ga ervoor. Ik weet zeker dat als ik de finish haal, ik mensen kan inspireren om ook te gaan sporten. Dat ze denken: als Marloes het kan, kan ik het ook.”

Marloes, Ik heb bewondering voor je positieve instelling en doorzettingsvermogen. Je bent nu al een inspiratie voor velen. Heel veel succes met het realiseren van je triathlondroom.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.