In 2006 is Lotte slachtoffer van een verkeersongeval. Ze wordt aangereden door een auto en breekt haar rug. De erfenis: twee ingezakte rugwervels, een ‘bijna’-hernia en dus chronische rugpijn. Ondanks dit leed en haar reuma is Lotte sinds een jaar een fanatiek triatlete en behaalde zij onlangs in het Franse Lac de Medine een vierde plaats op de halve triathlon. Haar volgende doel? De hele triathlon op 16 augustus 2020 in Kopenhagen. De hoogste tijd om kennis te maken met deze topper.

Wie is Lotte

Lotte van Trigt (31) is geboren en getogen in Haarlem en sinds kort met haar vriend woonachtig in de wereldstad Rotterdam. Ze heeft een drukke baan bij EBS Public Transportation waar ze verantwoordelijk is voor alle communicatie, marketing en verkoop in de regio Waterland en Voorne, Putten, Rozenburg. Daarnaast geniet ze samen met haar vriend van de triathlonsport. Hoe heerlijk is het als je dit samen kun delen en nooit ruzie hoeft te maken over waarom je nu alweer gaat trainen?

Het begin van een triathlon-carrière

“Ooit deed ik samen met een vriendinnetje mee aan een vijfkilometerwedstrijd in Haarlem. Ik vond hardlopen altijd heel vermoeiend, maar ging met haar mee. Mijn doel was vijf kilometer rennen in 20 minuten. Ik had geen idee of dit snel of niet snel was, maar hier ging ik voor. We trainden en uiteindelijk finishte ik zwaar teleurgesteld in 22 minuten. Een jaar later zei mijn zus: ‘Kom Lot, we gaan voor een halve marathon.’ Samen liepen we de halve marathon in Haarlem en daarna ben ik voor een halve in mijn eentje naar Madrid gegaan.

Van het een kwam het ander en in 2017 liep ik mijn eerste hele marathon in Amsterdam in 3.33.13. Mijn vriend deed al triathlons en toen ik door een gescheurde kuitspier op de racefiets zat om in vorm te blijven zei hij: ‘Zullen we voor een 1/8 triathlon gaan?’ We kozen de triathlon van Eupen en het was geweldig. De mannen startten een kwartier later dan de vrouwen en mijn vriend zei: ‘Ik zie je wel ergens op het parcours.’ Nou, dus niet. Ik dacht: ‘ik blijf zo lang mogelijk voor jou!’ Het gaf me zo’n kick die eerste triathlon.”

Ben je benieuwd naar de verhalen van andere triatleten? Luister dan naar de podcast van Trispiration Talks.

Halve triathlon in Zweden

“Jönköping aan het Vätternmeer in Zweden werd de locatie voor mijn eerste halve triathlon”, vertelt Lotte trots. “Ik had het een beetje onderschat en het was heel zwaar. Het weer zat ook niet mee, de start was in de regen en vooral met fietsen is een nat wegdek echt niet prettig. De eerste 20 kilometer fietsen was een flinke klim. Ik had gehoopt na die klim wat vlak terrein te krijgen, maar er was eigenlijk niks vlak, waardoor je constant inspanning levert.

Het looponderdeel bestond uit drie rondjes van zeven kilometer. Superleuk met veel publiek. Voor het lopen was mijn doel 1.50 en dat werd 1.52, ik heb mezelf vervloekt tijdens het lopen, omdat ook de zon nog ging schijnen. En als je iets niet nodig hebt tijdens het lopen… Ik finishte mijn eerste halve triathlon in 5.34 terwijl mijn doel 5.30 was. Dat moest dus nog een keer! Ja, ik ben echt een enorme streber”, lacht ze.

lotte

Vierde in Lac de Medine

“Mijn vriend vond een halve triathlon in Noord-Frankrijk, Lac de Medine. Wederom geen vlak parcours met bijna 1300 hoogtemeters en het hardloopgedeelte was trailrunnen langs het meer, maar het zag er prachtig uit. Het was een geweldige ervaring”, aldus Lotte. “Het fietsen was zwaar, veel klimmen en op het enige rechte stuk van de triathlon hadden we flink wind tegen. Het meer waar we in zwommen was zo glad als een biljartlaken, echt zo mooi. Het was de eerste keer dat ik alles heb geborstcrawld. Wel 100 meter teveel, maar dat vergeten we verder maar.” Lotte’s Frans is niet haar sterke punt, maar als het publiek haar ‘quatre, quatre’, toeroept, heeft ze wel door dat ze waarschijnlijk vierde ligt.

“Ik had echter geen idee dat nummer drie maar dertig seconden voor me lag”, vertelt Lotte. “Het was dertig graden en ik had zo’n dorst dat ik bij de enige twee waterposten echt even de tijd heb genomen om genoeg water te drinken. Had ik geweten dat ik derde had kunnen worden als ik de waterposten iets sneller had gedaan… Maar ik ben heel tevreden hoor”, besluit Lotte. “Geen toptijd, maar inmiddels weet ik dat je geen triathlon met elkaar kunt vergelijken qua tijd. Elk parcours en alle omstandigheden zijn totaal anders.”

Triathlon voor Lotte

“Het leukst aan triatlete zijn, vind ik de combinatie van sporten. De belasting is anders dan dat je maar één sport doet en ik merk dat dit voor mijn lijf veel beter is. Je bent wel constant aan het sporten, maar je belast je lichaam niet eenzijdig. En ik word gewoon echt heel gelukkig van de triathlon-sport”, besluit Lotte.
Lotte, je bent een topper en we wensen je heel veel succes bij jouw eerste hele triathlon in Kopenhagen volgend jaar.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.