Nu de zon zich eindelijk laat zien, voelen en merken we dat gelijk als we trainen. Je begint te zweten en dat betekent dat er nog meer vocht uit het lichaam verdwijnt. Daarom is het in de zomer nog belangrijker om het te blijven aanvullen en te zorgen voor een goede hydratatie.

Hydratatie voor triathletes

Maar wat vul je dan precies aan? Alleen water is niet genoeg. We verliezen namelijk ook zouten en mineralen zoals natrium, kalium en magnesium. En als je traint, verbrand je energie in de vorm van koolhydraten. Het is belangrijk om al deze voedingsstoffen aan te blijven vullen tijdens trainingen, zodat de motor goed kan blijven draaien en je in balans de training afsluit. Zo herstel je beter en sneller en kan je de volgende dag weer een training doen. Gelukkig zijn er op de markt tegenwoordig genoeg producten die je kan nemen om de vochthuishouding in balans te houden en welke voor een goede hydratatie zorgen.

Wil je meer weten over sport, vrouwen en voeding? Schrijf je in voor de Triathlon Game Changer en doe mee vanaf 4 juli 2021.

Water of sportdrank

Water is, zeker bij kortere trainingen, altijd goed om te nemen. Als de trainingen langer worden en je zweet, dan zou ik overgaan op een combinatie van elektrolyten en water. De koolhydraten zijn dan nog niet nodig. Zo blijft je lichaam in staat om het vocht op te nemen zal er voldoende hydratatie zijn.

Door elektrolyten met water te mengen, heb je niet automatisch een sportdrank. In een sportdrank zitten namelijk elektrolyten, maar ook koolhydraten. Het voordeel van een sportdrank is de combinatie. Je zorgt dus voor extra hydratatie en je vult de zouten en koolhydraten aan. Dat is ideaal voor trainingen tussen de zestig en negentig minuten of als tussendoortje wanneer je langer onderweg bent.

Hormonen en warmte

Als vrouw heb je nog wel rekening te houden met hormonen. Zit je in je hoge hormonale fase, zoals in de week voor je ongesteldheid, dan is je progesteron hoger. Dit hormoon zorgt ervoor dat je meer zouten verliest als je transpireert. Daarom is het juist in deze fase belangrijk om de elektrolyten bij te vullen. Als je in je lage hormonale fase zit, dan kan je prima water drinken en dit af en toe afwisselen met een slok water en elektrolyten. Of je kan voor sportdrank in combinatie met water kiezen, zodat je, behalve een goede hydratatie, ook genoeg energie hebt en houdt.

Wil je zeker weten dat je voldoende vocht hebt binnengekregen? Weeg je dan voor en na de training. Het verschil in gewicht is het vochtverlies. Is er weinig verschil? Dan heb je goed gedronken tijdens de training. Is er een groter verschil dan je zou willen? Dan weet je wat je moet doen! Een lekker glas water drinken en de vocht reserves aanvullen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta