Blessures, iets wat we vooral niet willen, we willen geen terugval, maar vooral door kunnen trainen. En toch zie je veel blessure leed en hoor je het ook iets te vaak. Hier de tips die ervoor kunnen zorgen om blessures te voorkomen.

Geduld

Wees geduldig en daar bedoel ik mee, loop niet te hard van stapel. Bouw stap voor stap op. Wij hebben de neiging dat als we ergens gaan beginnen, een doel voor ogen hebben dit eigenlijk over een week al bereikt willen hebben, althans zo snel mogelijk graag! Helaas hebben alle structuren in je lichaam zoals pees aanhechtingen, ligamenten, bindweefsel en je spieren 6-8weken nodig om zich fysiologisch aan te passen om sneller te rennen, te fietsen, te zwemmen of langer te zwemmen, te fietsen en te rennen. Binnen die 6-8 weken kan je wel progressie boeken, maar als je daar doorheen gaat en te snel teveel gaat doen ga je pijntjes ervaren, vermoeidheid en teveel spierpijn wat kan leiden tot een blessure.

Stick to your plan

Je hebt een trainingsschema, je coach heeft dit zorgvuldig voor je in elkaar gezet, zeker als het op maat is gemaakt dan past dit bij jou en jou manier van leven en werken. Als het dan ineens heerlijk weer is ga dan niet ineens vele kilometers extra fietsen of hardlopen. Of extra trainingen doen die niet op het programma staan, omdat het zo goed voelt en het ontzettend goed weer is buiten en je nu meer tijd hebt wellicht. Je coach heeft niet voor niets een X-aantal trainingen met een bepaalde belasting voor je in elkaar gezet. Daar zit een gedachte achter.

Train hard, maar rust nog harder. 

Als je flink wat training hebt staan, zorg ervoor dat je je ontspanning, rust en slaap ook inbouwt. Letterlijk even uit gaan is ontzettend goed. Je lichaam kan dan haar energie stoppen in het herstel van je spieren en nog veel belangrijker, zeker nu, je immuunsysteem. En daarmee versterk je zelfs je immuunsysteem.

Hersteltraining en herstelvoer

Naast rust zijn herstel trainingen ook belangrijk. Lekker rustig een rondje fietsen op tempo langzaam. Bv na een intensieve looptraining. Dit noemen we actief herstellen. Je voert alle afvalstoffen af, je zorgt voor een goede doorbloeding in de spieren die je net hard hebt gebruikt. Dit voorkomt geen spierpijn, maar bevordert wel een sneller herstel van je zware training. De volgende dag ben je iets minder stijf. Na je hersteltraining zorg ook voor goede voeding. Neem koolhydraten en eiwitten. BV een goed gevoede smoothie. Zie hier een lekker recept wat ook heerlijk vult en top is voor een goed spierherstel. En is tevens veganistisch.

Recept voor een herstel smoothie: 

  • Zomerfruit (AH diepvries) 125gr
  • Amandelmelk 250ML
  • Ongebrande amandelen 25gr
  • Uitgeperste sinaasappelsap
  • 2 el havermout
  • Schep proteine poeder bv Soja proteine van mattison. (vegan)

Eet smakelijk en op naar nooit meer een blessure!

Wil je meer weten hoe je blessures kan voorkomen en slim en efficient kan gaan trainen stuur vooral een email met je vraag 🙂

josta