Naast blessures door overbelasting, heb je ook blessures die acuut ontstaan. Een acute blessure ontstaat bijvoorbeeld wanneer je door je enkel gaat tijdens het hardlopen. Of wanneer je van je fiets valt en je schouder blesseert. Deze blessures zijn heel anders van aard en genezen ook op een andere manier dan blessures na overbelasting. Wat gebeurt er precies in het lichaam na een acute blessure en hoe pak je zo snel mogelijk de draad weer op.

De fases van een acute blessure

Laten we bij het voorbeeld van de verzwikte enkel blijven. Tijdens het hardlopen zwikt jouw enkel en na een paar minuten zie je die vervelende zwelling aan de buitenkant van je voet of enkel verschijnen. Dat zogenaamde eitje betekent dat de ontstekingsfase is begonnen. Deze fase duurt ongeveer 48 uur. Hierin stuurt het lichaam allerlei cellen naar de beschadigde enkel om te ontdekken wat er mis is en wat er gerepareerd moet worden. De zwelling is het gevolg van deze ontsteking en is dus een heel normale reactie van het lichaam.

Maar wat kan jij doen om hier goed doorheen te komen? Je kan de enkel hoger dan het lichaam leggen, zodat het rust krijgt. Maar beweging is ook goed, zolang dit binnen de pijngrenzen blijft. Je kan er bijvoorbeeld even op gaan staan en een beetje heen en weer bewegen. Wil je even wat pakken in een andere kamer of moet je naar het toilet? Dan kan je het beste, zonder krukken, met ministapjes naar het toilet of de andere kamer schuifelen. Ook hierbij mag je natuurlijk niet te veel pijn ervaren. Leg in ieder geval geen ijs op de enkel. Dit vertraagt het proces en daarmee kan je wel tot twee weken een zwelling houden.

Heb je last van een blessure dankzij overbelasting en wil je hier meer over weten? Luister dan de Trispiration Talks Podcast over Overbelasting.

De proliferatiefase

Na 48 uur is de zwelling over de piek heen en dankzij de beweging zal de zwelling afnemen. Op dat moment gaat de proliferatiefase in. In deze fase wordt er een tijdelijke brug gelegd die je kan vergelijken met een pleister. Hiermee wordt het beschadigde deel weer met elkaar verbonden. Dankzij deze noodbrug kan jij weer voorzichtig gaan opbouwen. Dat betekent natuurlijk niet dat je meteen weer vol gas kan gaan trainen. Deze fase duurt ongeveer 21 dagen en in deze drie weken kan je de enkel, binnen de grenzen van de pijn, weer beetje bij beetje gaan belasten. Ervaar je toch wat pijn of komt de zwelling terug? Dan ben je toch wat te ver gegaan en zal je wat rustiger aan moeten doen.

Dit is ook het juiste moment om de balanstraining weer op te gaan pakken. Dat is eerst heel bewust, maar kan daarna ook weer met de ogen dicht. Deze zogenaamde proprioceptietraining zorgt ervoor dat het onbewuste deel van de hersenen ook weer gaat werken, zodat je de volgende keer, als je weer op een steen stapt, niet door de enkel heengaat.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

De laatste fase van een acute blessure

Zodra je deze drie weken goed bent doorgekomen, dan komt de acute blessure in de remodelleringsfase. De tijdelijke noodbrug wordt vervangen door een definitieve versie. Het lichaam stuurt het juiste DNA, de juiste structuur en de matrix naar de enkel. Zo wordt alles in exact dezelfde structuur teruggelegd en gerepareerd. Dit kan wel driehonderd tot vijfhonderd dagen duren.

In deze fase heb je veel geduld nodig, want als je hier te snel opbouwt, kan er littekenweefsel ontstaan en zal je er altijd last van blijven houden. Heb je genoeg geduld, dan kan je zelfs sterker worden dan voor de acute blessure.

Je kan weer gaan opbouwen met hardlopen. Eerst op coördinatie, dan kan het volume worden opgevoerd en, pas na een hele lange tijd, kan je weer aan snelheid gaan werken. En de balanstraining blijft natuurlijk, maar die ga je wel steeds uitdagender maken. Maar het allerbelangrijkste is dat je goed blijft luisteren naar het lichaam. Ga je te ver en krijg je weer een reactie of pijntje? Neem dan een stapje terug. Voordat je het weet ben je weer terug in fase twee en dan is het laatste wat je wil.

Meer weten over dit interessante onderwerp? Luister dan de Trispiration Talks Podcast over De fases van een acute blessure.

Vergeet dat PR

Nog een minder leuke kant van een acute blessure is dat je PR’s en andere records ook wel even kan vergeten. Ging je voor een PR op de halve marathon voordat je geblesseerd raakte? Dan kan je deze poging beter een jaar opschuiven. Of je überhaupt alweer, zo snel lopen na een acute blessure, een halve marathon kan is de vraag, maar een PR gaat zeker niet lukken zonder pijnlijke reactie van de enkel. Toch gaan er veel hardlopers weer zo snel mogelijk voor hun huidige doel en dat kan fout aflopen.

Ga daarom voor een rustige opbouw en voorkom nieuwe blessures. Zoek een goede fysio of mail mij. Dan kan ik je, als revalidatietrainer, begeleiden naar jouw nieuwe doel. En ik zeg het nog maar een keer; heb geduld! Dan kom je echt sterker en beter terug na jouw acute blessure.

josta