Hoewel het zeker niet het favoriete onderwerp is onder triathletes, kunnen we blessures helaas niet onbenoemd laten. Al eerder schreef ik over het herstel na een trauma of acute blessure en ook overbelasting heb ik al behandeld. Toch zijn we nog niet helemaal uitgesproken over blessures. Want of je nu last hebt van een trauma of overbelasting, het probleem zal moeten worden aangepakt. Hieronder geef ik je wat tips over hoe je het beste terug kan komen na een blessure.

Ga met een blessure naar een goede fysio

Ga met jouw blessure naar een goede fysiotherapeut. En dan het liefste naar een fysio die zich in sport heeft gespecialiseerd en dus begrijpt dat jij liever geen drie weken stil zit. De juiste fysio zoekt dan samen met jou naar de juiste beweging en training, zodat het herstel bevorderd kan worden en jij kan blijven sporten.

Als je de juiste fysio gevonden hebt, houd je dan ook aan zijn of haar schema. De fysiotherapeut, maar ook jouw coach, begrijpt precies hoe jij je voelt, maar verliest ook de blessure niet uit het oog. Doe dus niet meer dan dat er op het schema staat, zelfs al heb je het gevoel dat dat wel zou moeten kunnen.

Meer weten over blessures? Luister dan de Trispiration Talks Podcast over  De fases van een acute blessure of de Trispiration Talks Podcast over Overbelasting.

Maak je doelen kleiner

Met de onaangename komst van een blessure kan je vaak het grote doel tijdelijk vergeten. Maar dat betekent niet dat je meteen alles moet loslaten. Kijk wat er nog wel mogelijk is en bepaal de kleine stapjes die jou weer vooruit gaan brengen. Die kleine doelen zorgen ervoor dat je de motivatie blijft vinden en dat je progressie maakt. Voordat je het weet, ben je weer weken of maanden verder en geniet je, zonder problemen, volop van een lange duurloop of heerlijke fietstocht.

Focus je op iets anders dan de blessure

Als je veel minder mag trainen en je tijd over hebt, dan kan de blessure ook metaal heel zwaar gaan aanvoelen. Probeer je dan op andere zaken te focussen en doe juist de dingen waar je normaal geen tijd voor hebt. Misschien kan je je nu richten op die extra core-oefeningen? En kan je eindelijk beginnen aan dat boek dat je al heel lang wilde lezen? Of pak de tijd die je nu overhoudt om familie of vrienden op te zoeken. Gezelligheid is altijd een fijne afleiding!

En vergeet niet: Een blessure is vervelend en natuurlijk willen we ze niet, maar soms is het ook goed om verplicht een periode van minder training te hebben. Linksom of rechtsom kom je er, op fysiek en mentaal gebied, vaak sterker uit. Omarm deze periode!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta