Al eerder sprak ik in deze podcast over blessures die van buitenaf komen. In deze blog geef ik je de tips om overbelasting te voorkomen. En als je dan toch last krijgt van overbelasting, help ik je om er weer vanaf te komen.

Hoe zorgt overbelasting voor een blessure?

De blessures die door overbelasting worden veroorzaakt, bevinden zich vaak in een spieraanhechting of in een overgang van de pees naar de spier. Door de overbelasting ontstaat een ontsteking op de pijnlijke plek. Het meest vervelende van deze blessures is dat ze er langzaam insluipen. Voorbeelden zijn een geïrriteerde achillespees of de bekende lopersknie, waarbij je aan de buitenkant van de knie de pijn ervaart en de knie niet meer pijnloos gebogen of gestrekt kan worden.

Hoe kan je overbelasting voorkomen?

Wanneer je te vaak, te veel en te snel wil opbouwen heeft het lichaam niet voldoende tijd om te herstellen. Ook als je op een te hoog tempo of te intensief traint mist het lichaam hersteltijd en kan er overbelasting ontstaan. Het lichaam kan zich vaak niet zo snel aanpassen, terwijl wij alweer verder willen. Om dat te voorkomen, moet je eigenlijk zorgen voor een opbouw die past bij jouw niveau en het doel dat je wil bereiken.

Dat kan betekenen dat je misschien iets langer nodig hebt om een doel te behalen, maar dat doe je dan wel blessurevrij. Juist omdat dit zo persoonlijk is, zijn standaard trainingsschema’s niet optimaal. Ze houden zelden rekening met jouw startniveau, jouw belastbaarheid en de combinatie van training met werk, een sociaal leven en misschien wel een gezin. Daarom zijn alle trainingsschema’s van Trispiration op maat gemaakt of er is een grote flexibiliteit, zodat je ze op de signalen van jouw lichaam kan aanpassen.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan de Trispiration Talks Podcast over Overbelasting.

En dan heb je toch een blessure opgelopen

Zelfs als je het nog zo goed wil doen, is er een kans dat je een blessure door overbelasting oploopt. Iedere ontsteking, en deze dus ook, gaat in de genezing door zeven verschillende fases heen. Dan is het heel belangrijk dat je naar het lichaam blijft luisteren en de pijn goed aanvoelt. Pijn is namelijk nooit een signaal waar je doorheen moet.

Verder is het belangrijk om, binnen de grenzen van de pijn, in beweging te blijven. Probeer zoveel mogelijk op lage intensiteit te doen, zodat de bloedsomloop actief blijft. Merk je dat je pijn blijft houden bij het hardlopen? Ga dan lekker zwemmen of probeer in een lage hartslagzone te fietsen. En probeer je te focussen op balans- en coördinatietrainingen. Maar misschien nog wel het meest belangrijke; denk in kleine stapjes en heb geduld!

Nu lijkt het misschien nog ver weg, maar voor je het weet kan je weer volle bak aan de slag. Dan ben je juist blij dat je het lichaam even de tijd hebt gegeven voor een goed herstel. Houd er ook rekening mee dat je niet direct weer terug kan vallen in het oude patroon zodra de pijn weg is. Juist dan is het belangrijk om rustig op te bouwen. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan een uitbreiding van tien procent per week. Ren je deze week tien minuten? Dan kan je volgende week elf minuten proberen.

Ik weet dat het weinig klinkt en dat je je niet kan voorstellen dat je ooit weer aan tien kilometer komt. Maar geloof mij, zolang jij je mentaal sterk houdt en de verleiding kan weerstaan, dan loop je binnenkort weer een 10k blessurevrij. En dan is natuurlijk het ultieme doel voor iedere geblesseerde sporter.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta