We weten allemaal dat een triathlon uit drie disciplines bestaat: zwemmen, fietsen en hardlopen. Ook weten we dat je bij een triathlon kunt kiezen uit diverse varianten. Van een mini-triahtlon tot een hele triathlon of een Ironman. Maar weet jij ook wat nu eigenlijk het verschil is tussen de twee? Na het lezen van deze blog weet jij precies hoe het zit.

Een stukje geschiedenis

We gaan even terug in de tijd! Het is 1977 en op Hawaii ontstaat een discussie over de vraag welke sporters nu eigenlijk de beste conditie hebben: lopers, fietsers of zwemmers. Hoe test je dat? Door drie sporten te combineren in één wedstrijd dus! De wedstrijd duurt twee dagen en wie alle drie de wedstrijden wint, mag zich de Ironman noemen. Dit is het begin van de triathlon zoals wij die vandaag de dag kennen. Een Ironman bestaat uit 3,86 kilometer zwemmen, 180.2 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen. De klassieke lange afstand triathlon dus. Is een Ironman dan gewoon hetzelfde als een triathlon?

De enige echte

Niet helemaal! Elk jaar vindt op Hawaii, de plek waar de triathlon is ontstaan, het Wereldkampioenschap Ironman plaats. Dit is het walhalla voor triatleten, net zoals New York dat is voor marathonlopers. Lijkt dit je wel wat? Helaas is hieraan meedoen niet voor iedereen weggelegd. Je dient je te kwalificeren door deel te nemen aan een van de Ironmanwedstrijden die wereldwijd, maar slechts op een beperkt aantal locaties, worden gehouden. Sportmarketing bedrijf World Triathlon Corporation is het enige bedrijf dat licenties kan verschaffen voor deze unieke Ironmanwedstrijden. Dankzij deze exclusiviteit en de grote naamsbekendheid heeft het merk zich kunnen onderscheiden van de andere triathlons.

Verschillende afstanden

Het leuke van de triathlon is dat er verschillende varianten zijn. Je hoeft niet meteen ‘all the way’ te gaan en dat hele eind zwemmend, fietsend en rennend af te leggen. Hoe leuk is het als je kunt beginnen met een sprinttriathlon? Dan hoef je ‘maar’ een achtste deel van de hele triathlon te doen. Als je dan de smaak te pakken hebt, kun je daarna rustig opbouwen naar een kwart of een halve triathlon. Net wat je leuk vindt en waar jij je fijn bij voelt. Ook bij de Ironman heb je deze varianten al worden ze daar anders genoemd. De 5i50 staat gelijk aan een kwarttriathlon de 4:18:4 is vergelijkbaar met een achtste. Heb je ambities om je te kwalificeren voor Hawaii? Dan zal je moeten starten op de enige echte Ironman of een halve Ironman, die we ook kennen als de de Ironman 70.3. Dat zijn namelijk de enige  afstanden op dit officieuze Wereldkampioenschap.

Ironman Nederland

Goed, nu weet je wat het verschil is tussen de twee. Mocht je een keer de ultieme uitdaging aan willen gaan en mee willen doen aan een echte Ironman, dan hoef je niet ver te reizen. Ook in Nederland wordt jaarlijks een Ironman gehouden. De editie in Maastricht was dit jaar voor het laatst, maar net als afgelopen jaar vindt Ironman 2020 wel plaats in Hoorn in West Friesland. Zien we jou daar komend jaar bikkelen om wellicht deelname af te dwingen voor de enige echte op Hawaii?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram